Zorgcentrum voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel krijgen extra ruimte en dat is meer dan nodig

Groenhoef

Dienstencentrum Groenhoef in Schoonderbuken, een deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem, breidt uit en opende recent een nieuw deel met de naam De Binder die zal dienen voor dagactiviteiten. Groenhof is een zorgcentrum voor personen met NAH (een niet-aangeboren hersenletsel) en vierden tegelijkertijd hun tienjarig bestaan..

De uitbreiding maakt deel uit van de afdeling Kamiano (Scherpenheuvel-Zoutleeuw-Hoegaarden) van VZW Stijn en zorgt dagelijks voor achttien inwonende cliënten en een achttal dagcliënten. “Het zijn allemaal mensen die intensieve zorg nodig hebben. Het dienstencentrum is steeds volzet en beantwoordt zeker aan een behoefte”, luidt het bij de initiatiefnemers. 

Het zorgcentrum werd opgericht door de VZW Stijn en de VZW Martine Van Camp en bestaat nu tien jaar, ook dat werd gevierd tijdens het openingsfeest van het nieuwe gedeelte. “Bij de oprichting van Groenhoef hebben vijf Lions Clubs van zone 41 zich geëngageerd om het niet-gesubidieerd deel van de investering bijeen te brengen. Het ging om 600.000 euro en dankzij giften, kreeft- en mosselfestijnen, een kookboek en veel andere initiatieven werd het engagement nagekomen.”

Burgemeester Manu Claes (cd&v) van Scherpenheuvel-Zichem opende De Binder officieel op zondag 8 september. De naam van het nieuwe gebouw is vernoemd naar de bezembinders van weleer waarvoor Schoonderbuken bekend stond. 

In het gebouw is een grote leefruimte, een keuken en een stille ruimte. Die laatste is voor sommige bewoners van belang omdat de druk voor hen soms te groot wordt.  

Het OCMW van de stad stelde in 2011 al  51 are grond ter beschikking en nu kwam daar 49 are bij. De nieuwbouw kostte 720.000 euro. 

 

Groenhof
Groenhof bestaat intussen ook tien jaar