Diest krijgt op termijn een nieuwe ondergrondse parking en kasseiklinkers in meerdere straten

Diest blijft bij Oost-Brabant

Diestse schepen van Toegankelijkheid Maurits Vande Reyde (Open Diest) wil in de stad zoveel mogelijk voetpaden toegankelijker maken voor iedereen. De Koning Albertstraat werd recent heraangelegd en daar werden de voetpaden al aangepast zodat alle gebruikers er nu comfortabeler kunnen stappen. Door de heraanleg verdwenen een aantal parkeerplaatsen maar op termijn komt er een nieuwe parking op de huidige ziekenhuissite.

“We hebben de Koning Albertstraat toegankelijker gemaakt voor fietsers, voetgangers en mensen met een rolstoel of kinderwagen. Dit enerzijds door dezelfde stenen te gebruiken als in de winkel-wandelstraat en anderzijds door het trottoir uit te breiden.De tegels lopen gemakkelijker, ook voor mensen met hakken.  Het is de bedoeling om dit door te trekken naar de gehele stad”, zegt Vende Reyde.

Met de heraanleg van de Koning Albertstraat werd het parkeerbeleid daar ook aangepast. Daar waar er vroeger in de straat geen afgebakende parkerplaatsen waren, is dat nu wel het geval waardoor de parkeermogelijkheden er voortaan wat minder uitgebreid zijn.”Het gaat maar om enkele plaatsen. Op termijn plannen we een nieuwe ondergrondse parking op de huidige ziekenhuissite. Het is nog niet duidelijk hoe groot de parking zal worden, wie die zal uitbaten en of die betalend zal zijn. De bouw is gepland voor 2025.”

Ook burgemeester Christophe De Graef (Open Diest) is in elk geval enthousiast over de evolutie.

“De herstellingen aan het voetpad en het voetpas waren dringend nodig. De wegen werden al een paar keer opgebroken omdat er niet voor een  ideale steenweg werd gekozen. Nu wilden we het goed doen. We hebben nu gekozen voor kasseiklinkers, net zoals we dat al deden in de winkel-wandelstraat. Dit is aangenamer voor voetgangers, voor autobestuurders zal het even wennen zijn omdat het geluid anders klinkt wanneer je er over rijdt. Bedoeling is in elk geval om het principe door te trekken naar alle straten in het centrum.”

Tekst: Laurien Holsbeeks

Lees meer over