Eerste sterretjesweide op begraafplaats in Diest

sterrenweide

De begraafplaats aan de Vervoortplaats in Diest is heraangelegd met meer groen, een overdekte afscheidsplaats en zitbanken. Het stadsbestuur heeft er ook een sterretjesweide ingehuldigd en opende een sterrenregister voor kindjes die erg vroeg in de zwangerschap overlijden.

“Eind vorig jaar werden de buitenste verharde hoofdwegen van de begraafplaats al vervangen door grindgazon en nu is ook het kinderkerkhof vergroend met veertien extra bomen en tal van vaste planten. Nieuw is de sterretjesweide met een grote witte zuil en daarrond gedenkheuvels voor kindjes die al vroeg tijdens de zwangerschap overlijden”, zegt schepen van Ruimtelijke Planning en Omgeving, Rick Brans (Iedereen Diest). 

De drie meters hoge stalen zuil werd gemaakt in samenwerking met de leerlingen van KSD en er werden in totaal een vijftigtal bomen en 2000 haagplantjes extra geplant. Er zijn ook meer  zitbanken, rustpunten waar mensen even tot zichzelf kunnen komen, en de hoofdpaden van de begraafplaats werden  aangepakt zodat het kerkhof beter toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. 

Hart onder de riem voor ouders sterrenkindjes

Omdat ouders die hun kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap wettelijk geen aangifte kunnen doen van hun stilgeboren kind opent de stad ook een sterrenregister voor deze kindjes en is er nu een sterretjesweide als gedenkplaats.

“Daarmee willen we ouders die vroeg een kindje verliezen een hart onder de riem steken en tonen dat hun verdriet niet wordt vergeten”, vertelt schepen van Burgerzaken, Pascale Vanaudenhove (Iedereen Diest). “Hun kindje kan begraven worden aan de sterretjesweide of er een symbolische plaats krijgen in de vorm van een sterretje.”

Ouders die een kind(je) vroeg in de zwangerschap verloren hebben (minder dan 140 dagen zwangerschap dus), kunnen vanaf nu een registratie doen in het sterrenregister, online of na afspraak bij het loket Burgerzaken op het stadhuis. Iedereen die in de stad woont kan zo’n registratie doen, ook al werd het sterrenkindje er niet geboren. Dat geldt ook voor kindjes die in Diest geboren werden en waarvan de ouders nu elders wonen.