Opgepast met je blauwe schijf in Scherpenheuvel-Zichem

2 januari 2023 | 13u48 | Gepost door dvdg.media@tel…
Vergeet je blauwe schijf niet

Scherpenheuvel-Zichem gaat in zee met de firma Apcoa. Vanaf 2 januari 2023 voert Apcoa de controles uit op het gebruik van de parkeerschijf in blauwe zones.

De firma Apcoa voert voortaan controles uit op het gebruik van de verplichte parkeerschijf in de blauwe zones in Scherpenheuvel-Zichem. Het bedrag van de retributie bij niet-correct parkeren bedraagt 28,60 euro. 

“De politie stond tot voor kort in voor de controles op het gebruik van de parkeerschijf, maar mag dit wettelijk niet meer uitvoeren. We gingen daarom op zoek naar een externe partner om dit over te nemen. Vanaf 2 januari 2023 zal de firma Apcoa regelmatig controles uitvoeren. Controle is nodig zeker in de blauwe zones die druk bezocht worden zoals bijvoorbeeld naast het stadhuis in Scherpenheuvel of op de parking aan Het Moment in Averbode”, zegt burgemeester Manu Claes (CD&V).

“Met blauwe zones gaan we het langdurig parkeren tegen zodat er plaats vrij is voor andere bezoekers. Door de controles te verhogen, willen we langparkeerders nog meer aanzetten om gebruik te maken van de gratis randparkings. Voor ondernemers betekent dit bijvoorbeeld dat hun klanten kort bij hun zaak een parkeerplaats zullen vinden”, stelt schepen van mobiliteit Nico Bergmans.

Blauwe zone

In een blauwe zone is het gebruik van de parkeerschijf verplicht van 9 tot 18 u, alle dagen behalve op zon- en feestdagen, tenzij anders aangegeven op de signalisatie. Er mag maximaal twee uur geparkeerd worden in de blauwe zone.

Opgelet, op volgende locaties is de parkeerschijf ook verplicht op zondag:

  • Parking 1 in Averbode (aan Het Moment)
  • Poortberg in Averbode (aan de abdij)

De parkeerwachters controleren of de parkeerder een parkeerschijf gebruiken, of die correct is ingesteld en of de kaar conform de verkeersregels is.Sensibiliseren

Handelaars

"Al onze ondernemers ontvingen een brief met de nodige info en een affiche waarmee ze hun klanten, medewerkers en passanten kunnen herinneren aan het gebruik van de parkeerschijf. De inwoners die in de buurt van een blauwe zone wonen, krijgen een flyer in de bus met dezelfde informatie", zegt Claes.

Lees meer over