Begijnendijk schaft nu ook voorrang van rechts af, vele andere gemeenten in de regio gingen hen vooraf

voorrang rechts

Net als eerder in andere gemeenten, zoals Glabbeek, Lubbeek en Tielt-Winge, schaft Begijnendijk nu ook de voorrang van rechts af, al zal dat gefaseerd gebeuren. In eerste instantie gaat de regel in voege in twee straten. Daarna volgen er meerdere.

In gemeenten waar de regel al werd afgeschaft blijken er 15% minder ongevallen te gebeuren. “We merken dat er best veel ongelukken gebeuren met blikschade door de regel, daarom schaffen we die nu af. De regel zorgt op veel plaatsen voor gevaarlijke situaties en we denken dan ook dat de situatie veiliger wordt door die af te schaffen”, zegt burgemeester Bert Ceulemans (Samen).

Begijnendijk is zeker niet de eerste gemeente waar de voorrang van rechts wordt afgeschaft, Glabbeek deed dat al in 2017 en ook Lubbeek, Tielt-Winge, Bekkevoort en Linter deden het al eerder. “De regel werd destijds in het leven geroepen voor situaties waar er geen verkeersborden stonden maar de situatie is intussen achterhaald en het opheffen ervan zorgt ervoor dat er minder ongelukken gebeuren, zo blijkt uit de cijfers van de gemeenten waar de regel eerder werd afgeschaft.”

De politiezone BRT, waartoe Begijnendijk behoort, en de mobiliteitsraad gaven evenzeer een positief advies over de afschaffing van de regel. “De nieuwe regel wordt gefaseerd ingevoerd, de eerste borden worden begin volgend jaar geplaatst voor twee straten, de rest volgt later. Als je weet dat veel mensen de regel nu al negeren is het beter dat we iets ondernemen zodat we het verkeer veiliger maken. Het zal voor sommige mensen een mentaliteitsverandering vergen maar op langer termijn zal het resulteren in een positief resultaat”, besluit Ceulemans.

Lees meer over