Belgisch Solar Team aangekomen in Zuid-Afrika voor de meest extreme Solar Challenge ter wereld

26 augustus 2024 | 22u36 | Gepost door annpeeters
solar team

Na 13 maanden hard werken met 13 ingenieursstudenten breekt voor het Innoptus Solar Team het laatste hoofdstuk aan.

Twee weken geleden is het verkenningsteam aangekomen in Kaapstad, Zuid-Afrika. Zij werden op 13 augustus in Johannesburg vervolledigd door de rest van het team. Hier zullen ze van 13 tot 20 september deelnemen aan de meest extreme Solar Challenge ter wereld met hun zonnewagen, de Infinite. In oktober werden ze met de Infinite nog wereldkampioen in de World Solar Challenge in Australië.

Laatste voorbereidingen

Sinds het behalen van hun wereldtitel in 2023 kriebelt het bij de studenten van de KU Leuven om het Zuid-Afrikaanse landschap te trotseren. In Zuid-Afrika zullen ze deelnemen aan de Sasol Solar Challenge, die wordt beschouwd als de meest extreme solar challenge ter wereld. De studenten zijn dan ook enorm enthousiast om eindelijk te zijn aangekomen in Johannesburg, waar ze de laatste voorbereidingen zullen treffen voor de acht dagen durende wedstrijd. Deze voorbereidingen bestaan onder andere uit het uitvoerig testen van de innovaties die zijn toegevoegd aan de Infinite.

"Voor het team is dit het hoogtepunt van maanden hard werken in België. 13 maanden lang werkten we elke dag van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, zagen we onze familie amper en pushten we elkaar tot het uiterste. Het is dan ook echt geweldig om hier uiteindelijk te zijn en te mogen starten aan de meest extreme solar challenge", zegt​ Arne Basteijns (24, Kinrooi), Public Relations bij het Innoptus Solar Team.

De Infinite

Het Innoptus Solar Team zal deelnemen aan de challenge met hun tiende Belgische zonnewagen, de Infinite, die in oktober 2023 wereldkampioen werd en sindsdien verder is aangepast om klaar te zijn voor Zuid-Afrika.

Door verdere optimalisatie van haar gestroomlijnde vorm en uiterst efficiënte elektrische componenten, zoals de batterij, het zonnepaneel en de motor, is de Infinite een buitengewoon prestatiegerichte wagen en de meest efficiënte Belgische zonnewagen ooit gebouwd.

Spanning

Voor de studenten van de KU Leuven is dit een enorm spannende periode. De volledig zelfgemaakte zonnewagen heeft in Australië al bewezen dat ze tot de wereldtop behoort, maar het parcours in Zuid-Afrika brengt heel wat nieuwe uitdagingen met zich mee. Door uitvoerig te testen en de volledige route te verkennen, proberen ze zo optimaal mogelijk aan de start te staan.

"In oktober 2023 bewezen we al dat de Infinite bij de top van de wereld behoort toen we 1ste eindigden in de race van Darwin naar Adelaide doorheen de Australische Outback. Het parcours in Zuid-Afrika is echter een heel nieuw beestje, waardoor er een gezonde stress heerst binnen het team", zegt Simon De Baere (24, Leuven), Race Strateeg bij het Innoptus Solar Team.

Sasol Solar Challenge

De Sasol Solar Challenge is een race voor zonnewagens waarbij studententeams van over de hele wereld in 8 dagen van Johannesburg naar Kaapstad rijden. Tijdens deze 8 dagen leggen de studenten meer dan 4000 km af, door drukke steden, uitzonderlijke weersomstandigheden en extreme hoogteverschillen. Deze challenge wordt daarom ook gezien als de meest extreme ter wereld.

Lees meer over