Buschauffeurs leggen vrijdag het werk neer in regio Leuven

18 januari 2024 | 22u59 | Gepost door annpeeters
station
Vakbonden ACOD en ACVLB beslisten donderdagavond laat om vrijdag 19 januari te staken in de Leuvense regio. Het busvervoer kan er niet gegarandeerd worden.

Het rommelt al enkele dagen bij De Lijn. Er is volgens vakbonden ACOD en ACLVB een vertrouwensbreuk ontstaan tussen werknemers en werkgever doordat De Lijn zijn verantwoordelijkheid ontloopt en overeenkomsten niet nakomt. De vakbonden eisen dat er respectvol omgegaan wordt met de werknemers. 

Aanleiding van de ontevredenheid is een intern conflict tussen buschauffeurs en een teamcoach in de stelplaats van Asse. Een teamcoach zou er fouten gemaakt hebben, waarop er een spontane staking ontstaan is. De buschauffeurs van stelplaats Asse eisen het ontslag van de teamcoach. ACOD en ACLVB willen zover niet gaan, maar willen wel dat hij overgeplaatst wordt en dat er dialoog is. De Lijn stelt voor om een audit te laten uitvoeren in stelplaats Asse en de nodige stappen te ondernemen na de analyse van de resultaten. 

De vakbonden vinden dat er geen respect is naar de werknemers toe. Daarom beslisten ze donderdagavond, uit solidariteit met de collega's uit Asse, om de actie uit te breiden naar regio Leuven. Eerder sloten ook de stelplaatsen in Grimbergen, Vilvoorde, Dilbeek, Meerbeke, Anderlecht en Leerbeek zich al aan bij de staking. Vanaf vrijdag sluit ook Leuven aan. Buschauffeurs van onderaannemers zullen vermoedelijk wel rijden. Hoeveel buschauffeurs uit onze regio zullen staken, is nog onduidelijk. Ook welke lijnen niet bediend zullen worden, is nog niet geweten. 

Lees meer over