Crowdfunding De Fietsschool zamelt geld in om leerlingen eigen fiets te schenken

Doe een velo cadeau
Om vervoersarmoede terug te dringen, geeft De Fietsschool over heel Vlaanderen fietslessen aan volwassenen. Dit eindejaar zamelt ze ook geld in om leerlingen met een beperkt budget een eigen fiets te schenken. Via een crowdfunding kan iedereen bijdragen aan de inzamelactie. Elke gift helpt om mensen niet alleen een degelijke fiets, maar ook meer bewegingsvrijheid en levensvreugde te geven. 

“Voor 150 euro schenk je iemand een hele fiets”, zegt Hannelore Depypere, trainer bij De Fietsschool. “Maar ook giften van 5, 10 of 20 euro helpen De Fietsschool om iemand aan een degelijke tweedehandsfiets te helpen. Elke gift, groot of klein, zorgt dit eindejaar niet alleen voor warmte en solidariteit, maar misschien nog belangrijker, voor meer bewegingsvrijheid én levensvreugde.” 

De fiets is voor mensen met een beperkt budget vaak het enige vervoersmiddel dat tegelijkertijd betaalbaar én flexibel is. In tegenstelling tot een auto hoef je een fiets niet om de paar weken vol te tanken met dure brandstof. En in tegenstelling tot het openbaar vervoer heeft de fiets nooit last van onverwachte vertragingen. Ook de aankoopprijs van een (tweedehands)fiets is relatief laag in vergelijking met een wagen of een abonnement op trein of bus.  

“Helaas merken we bij De Fietsschool dat een eigen fiets kopen voor een deel van onze leerlingen financieel niet haalbaar is. Dit eindejaar willen we die financiële drempel wegnemen", zo vertelt Hannelore. Om ervoor te zorgen dat leerlingen met een beperkt budget ook na de fietslessen kunnen blijven fietsen met hun eigen fiets, zamelt De Fietsschool de komende weken geld in via de campagne ‘Doe een velo cadeau’.

Fietsen verandert levens 

Voor ongeveer 200.000 mensen in Vlaanderen is vervoersarmoede dagelijkse kost. Door een gebrek aan financiële middelen of een eigen vervoersmiddel, geraken ze niet waar ze moeten geraken. Zonder fiets, auto of abonnement op het openbaar vervoer is het bijvoorbeeld moeilijk om kinderen naar school te brengen, boodschappen te doen, vrienden te bezoeken of naar het werk te gaan. Vervoersarmoede zet zo een rem op bewegingsvrijheid. 

Fietsen is voor mensen in vervoersarmoede vaak de meeste betaalbare oplossing. Toch leerden duizenden mensen in Vlaanderen niet fietsen als kind. Anderen zijn hun fietsvaardigheden in de loop der jaren verloren. Daarom startte De Fietsschool in 2011 met fietslessen voor volwassenen. Wat klein begon in Leuven, groeide al snel uit tot een opleidingsaanbod in 35 Vlaamse gemeenten. Jaarlijks leren nu maar liefst 600 volwassenen fietsen dankzij De Fietsschool. Doel daarbij is niet enkel om mensen te leren fietsen, maar om er echt dagelijkse fietsers van te maken. Een eigen fiets is dan onmisbaar. 

Een gift doen aan de campagne ‘Doe een velo cadeau’ kan via overschrijving op rekeningnummer BE55 8939 4413 7744, met vermelding 'Velo cadeau’. Meer informatie over de campagne op www.defietsschool.be/doe-een-velo-cadeau.  

Lees meer over