N-VA-kandidate voor gemeenteraad in Scherpenheuvel-Zichem verdacht van zware fraude

23 oktober 2024 | 17u08 | Gepost door redactie
n-va

N-VA-kandidate K.P., die voor de verkiezingen in Scherpenheuvel-Zichem op de lijst stond, haar papa Hans P. en diens partner moesten zich dinsdag verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Leuven voor het vormen van een criminele organisatie en het terugdraaien van gas, water en elektriciteitsmeters. Het openbaar ministerie vorderde vier jaar voor de hoofdbeklaagde P. en een verbeurdverklaring van 583.000 euro. Dat weet HLN.

De drie familieleden werden vorig jaar op 30 mei simultaan uit hun bed gelicht door de federale gerechtelijke politie en opgesloten in de cel. Ze werden elk afzonderlijk verhoord. De partner (65) van hoofdverdachte P. en zijn dochter (42) moesten zich ook verantwoorden voor witwassen en voor elk van hen werd een celstraf van vijftien maanden gevorderd met uitstel. Volgens het parket van Leuven was het terugdraaien van de meters diefstal en verdiende de man op die manier tussen de 583.000 euro en bijna een miljoen euro op twaalf jaar tijd.  De man zou zich ook bezig hebben gehouden met enkele cannabisplantages of was er in elk geval bij betrokken. Daar zou hij de meters ook hebben teruggedraaid, een kneepje dat hij leerde van een Nederlander. 

Met de winst zou hij een appartement hebben gekocht in Tenerife en het gezin zou zich ook meerdere auto’s hebben aangeschaft, net als twee paarden. Volgens de verdediging was er geen sprake van diefstal omdat de meter werd teruggedraaid nadat die op het verbruik aansloeg. Zijn raadsman vroeg dan ook de vrijspraak en de dochter en zijn partner beweerden er volledig buiten te staan. Het vonnis volgt op 26 november.

Lees meer over