Heibel in Glabbeek: oppositie vindt dat gemeente 375.000 euro verkwistte

glabbeek

Oppositiepartij INSPRAAK maakt zich in Glabbeek zorgen over het beleid van de meerderheid. Volgens de partij vergooide het Autonoom GemeenteBedrijf 375.000 euro door slecht management. Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) bijt van zich af en noemt de kritiek een moddercampagne en laster. 

Een Autonoom GemeenteBedrijf bestaat ook elders en heeft als voordeel dat er makkelijker financiële middelen vanuit de gemeente kunnen worden vrijgemaakt en dat er btw kan gerecupereerd worden. “In het AGB Glabbeek wordt er erg slordig omgesprongen met de middelen. De afgelopen vier jaar werd er minstens 375.000 euro weggegooid door slecht management. Daarnaast worden belangrijke zaken verzwegen en worden de leden van de Raad van Bestuur van het AGB staalhard voorgelogen”, luidt het bij INSPRAAK. 

Het dossier waarover sprake gaat al even mee want het betreft het verhuren en de verkoop van een loods, op het voormalige militaire domein, aan Curam Domi die er een revalidatiecentrum wilde in onder brengen maar intussen failliet ging. “Op 17 december 2020 werd een huurovereenkomst tussen AGB en CURAM DOMI voor een loods goedgekeurd voor een jaarlijkse huurprijs van 12.000 euro per jaar met ingang op 15 januari 2021. Het collectieve geheugenverlies blijkt groot wanneer ons raadslid, Wannes Vanderstukken, bij opvraging van de betalingen van de huurgelden, vaststelt dat er buiten de eerste 12.000 euro geen huurgeld meer werd betaald. Met andere woorden, er werd 35.000 euro vergooid door een slechte opvolging”, luidt het bij INSPRAAK.

En daarmee is het verhaal niet ten einde, want zo zeggen ze bij de oppositiepartij, de loods werd uiteindelijk verkocht aan Curam Domi voor een bedrag van 551.000 euro, een som die wel degelijk betaald werd, maar er werd “ook een overeenkomst goedgekeurd tussen AGB en Curam Domi (Pro Concepts Blue Zone)  over de kosten van de renovatie voor een bedrag van 339.586,11 euro. Voor dit bedrag is er geen enkele betaling ontvangen. Zowel de huurgelden als de kosten van de renovatie werden m.a.w. nooit goed opgevolgd en die is Glabbeek kwijt. Curam Domi ging immers al failliet op 26 oktober 2023”, aldus nog INSPRAAK die zegt dat ze contact opnam met de curator om te vragen of de gemeente een schuldvordering indiende. “Dat bleek eerder deze week nog niet het geval, er is nog tijd tot vandaag (nvdr.: vrijdag 26 oktober). De curator vertelde ons ook dat er sowieso niets te recupereren valt want er is geen geld.”

Nog meer kritiek op beleid

En er is meer, zo zegt de oppositiepartij, want, volgens hen, rijzen er ook vragen over de verkoop van een grond op het militair domein voor een Zorgcampus-project aan Pro Concepts Blue Zone, het bedrijf achter Curam Domi.. “Ook tijdens een AGB-zitting op 6 juli 2024 werd een ontwerp van beslissing goedgekeurd betreffende de verkoop van een grond, goed voor een hectare en voor een bedrag van 1.550.000 euro, aan Pro Concepts Blue Zone, de moederfirma achter Curam Domi. Voor alle duidelijkheid, het gaat hier over de grond waar eerst de zogenaamde  ‘Zorgcampus’ en nu ‘het Zorgpark’ zou worden gebouwd. Een dergelijke belangrijke beslissing moet transparant worden gecommuniceerd via de website van de gemeente, zou je denken. Daarom is het merkwaardig dat we precies voor deze zitting op 6 juli geen beslissingen op de website van de gemeente terug konden vinden, evenmin voor die van 29 februari en 18 april.” Volgens de oppositiepartij kregen ze, na meerdere vragen hierover, deze maand een antwoord op de vraag hoe het zat met die verkoop. “Na veel vijven en zessen kreeg raadslid Vanderstukken een kopie van het bod van GRONDIG /SEMPST/WOENST doorgestuurd door de Algemeen Directeur. De vraag naar een ondertekende verkoopakte of voorstel tot verkoop is nog niet beschikbaar. Het directiecomité had tijd genoeg (10 maanden) om de leden van de Raad van Bestuur AGB grondig en transparant te informeren en/of beslissingen te laten bekrachtigen. Helaas is er, in geen enkele dagorde of verslag van de laatste 10 maanden, hier iets van terug te vinden." 

Burgemeester Reekmans bijt van zich af 

Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) bijt van zich af en noemt de beweringen laster en een moddercampagne. "Het moddergooien van de oppositie is al bezig van voor de verkiezingen. De frustratie na de uitslag van de verkiezingen werd blijkbaar alleen maar groter. De ene leugen volgt de andere op. Via officiële documenten van onze gemeente-advocaat kunnen we aantonen dat de oppositiepraat leugens zijn", zegt Reekmans die ook een reactie van AGB Glabbeek op zijn sociale media postte. "Het klopt dat Curam Domi failliet ging en er nog huurgelden betaald moesten worden. Hiervoor werd door de advocaat van de gemeente een vordering ingesteld bij de curator. Pro Concepts Blue Zone is niet failliet en dat is een andere vennootschap dan huurder Curam Domi. Zij kochten een loods van AGB en betaalden correct, ze moeten wel nog afwerkingskosten aan de loods betalen aan AGB. De advocaat van de gemeente heeft, in opdracht van AGB, een correcte invorderingsprocedure opgestart bij de handelsrechtbank. Het AGB deed wat het moest doen in deze materie en er is dus geen sprake van slecht management, je kan er weinig aan doen wanneer een huurder failliet gaat of de factuur niet wordt betaald. De gronden voor de zorgcampus zijn wel degelijk correct verkocht aan Grondig/Woest." Volgens Reekmans werd er wel degelijk een schuldvordering ingediend bij de curator voor achterstallige huurgelden en werd er ook een vordering ingediend bij de andere firma die niet failliet is inzake openstaande facturen, iets wat hij staaft met documenten. Dat neemt niet weg dat ook de oppositie blijft vragen voor bewijzen want die kregen ze, volgens hen, niet te zien.

 

 

 

 

 

 

Lees meer over