Parket van Leuven heropent onderzoek op gewurgde Freddy Putseys: brengt DNA-onderzoek uitsluitsel?

16 juli 2024 | 09u58 | Gepost door feija.vanhoudt…
Freddy Putseys met zijn dochter Shari.

In 2002 werd Freddy Putseys (42) gewurgd teruggevonden in zijn woning in Scherpenheuvel-Zichem. Van de dader ontbrak elk spoor, en dat is zo gebleven. Tot nu. Meer dan twintig jaar na de feiten heropende het parket van Leuven het moordonderzoek op vraag van Freddy’s nabestaanden. 

De alleenstaande vader van twee kinderen werd dood teruggevonden in zijn woning door de poetsvrouw. Later, op de autopsietafel, bleek dat hij vermoord was door wurging. De dader werd nooit teruggevonden, maar politie, familie en vrienden vermoedden dat de moordenaar een bekende van Freddy geweest moet zijn, want er waren geen sporen van inbraak aan zijn woning. Dat betekent dat de dader een sleutel moet gehad hebben, of dat Freddy de deur zelf had opengedaan voor de dader. 

Enkele pistes werden onderzocht: zo bleek Putseys contact te hebben met verschillende vrouwen. Hij had een geheime relatie met zijn getrouwde poetsvrouw, had nog contact met de moeder van zijn kinderen, en chatte ’s nachts vaak met een getrouwde vrouw. Toch kwam er na onderzoek naar deze personen en hun toenmalige partners geen doorbraak en werd het onderzoek in 2014 stopgezet.

De familie van Freddy, meer bepaald zijn broer Rudi en zijn dochter Shari, die slechts tien jaar oud was op het tijdstip van de moord, heeft zijn dood echter nooit kunnen verwerken. Daarom stapten zij in 2022 naar Bureau Van Meerbeeck, gespecialiseerd in onderzoek naar cold cases. Een jaar later, op 23 maart 2023, heropende het parket van Leuven de zaak, en gaven ze aan dat ze zouden inzetten op DNA-onderzoek. Onderzoekers hebben namelijk de kleren vol DNA-sporen die Putseys droeg op de nacht van de moord nog in hun archief. Daarom is er DNA-materiaal gevraagd van iedereen die in contact geweest kan zijn met Freddy. Zo hopen ze meer dan twintig jaar na de feiten op een nieuwe doorbraak.

Freddy Putseys
Freddy Putseys.
Shari Putseys
Dochter Shari.
Rudi Putseys in gesprek met Kurt Wertelaers van Cold Case Bureau Van Meerbeeck
Rudi in gesprek met Kurt Wertelaers van Bureau Van Meerbeeck.

Lees meer over