Trage wegen-activist haalt slag thuis, Glabbeek moet 45.500 euro dwangsommen betalen: “Hold-up op de gemeentekas"

21 december 2022 | 00u18 | Gepost door redactie
Burgemeester Peter Reekmans (links) en Marc Van Damme (rechts).

De gemeente Glabbeek moet 45.500 euro dwangsommen betalen in een geschil rond een trage weg. De burgerlijke rechtbank in Leuven legt de gemeente deze som op voor het niet naleven van een eerdere, definitieve veroordeling en voor het nutteloos procederen inzake een trage weg. Burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) is er niet over te spreken. “Marc Van Damme en Lowie Steenwegen van Samen Groen plegen een hold-up op de gemeentekas van Glabbeek.”

In het vonnis van 20 december legt de burgerlijke rechtbank in Leuven de gemeente Glabbeek een dubbele boete op. Een eerste van 42.250 euro voor het niet naleven van een eerdere, definitieve veroordeling inzake Pad nr. 43 tussen de Hoefstraat en de Meenselbeek (gemeentegrens met Tielt-Winge).

“Het bedrag geldt voorlopig enkel voor de periode van eind januari tot eind juli en kan dus nog verder oplopen indien de gemeente niet het nodige doet.
Glabbeek was eerder met vonnis van 4 november 2020 in hoger beroep veroordeeld wegens een eerdere onwettige afschaffingspoging van het Pad: de rechtbank veroordeelde de gemeente ertoe binnen het jaar een nieuwe beslissing (verplaatsing, afschaffing) te nemen of de weg vrij te maken. Hierop stond een boete van 250 euro per dag vertraging. Toch liet de gemeente na dit bevel na te leven, met het huidig gevolg. Er is trouwens ook nog een zaak lopende bij het hof van beroep. We sloten een dading af in 2017 met de gemeente Glabbeek waarbij ze zich engageerden om jaarlijks 5 trage wegen te behandelen. Volgens ons houden ze daar ook geen woord”, legt Van Damme uit.

Een tweede boete van 2.750 euro (waarvan 250 euro aan de Belgische staat verschuldigd is) moet Glabbeek betalen wegens het nutteloos procederen. “De rechtbank spaarde haar woorden niet. Volgens hen zou geen enkel redelijk en normaal zorgvuldig gemeentebestuur  het in deze omstandigheden in zijn hoofd halen om dergelijk verzet aan te tekenen en standpunten te verdedigen tegen de stukken van het dossier in, luidt het en nog volgens de rechtbank zou elk zorgvuldig gemeentebestuur, hierin bijgestaan door een advocaat, in dergelijke omstandigheden geen bijkomende kosten maken (die uiteindelijk ten laste worden gelegd van de belastingbetalers) en tijd verliezen door verzet aan te tekenen tegen een rechtmatig betekend bevel maar zou zo snel mogelijk de nodige beslissingen nemen om te voldoen aan de hoofdveroordeling van het vonnis van de bodemrechter om de verbeuring van verdere dwangsommen te vermijden.”

Hold-up op gemeentekas

Burgemeester Reekmans is er alvast niet over te spreken.  “Met enorme verbazing nam de gemeente vandaag kennis van het vonnis van de rechtbank van Leuven, waarbij de gemeente werd veroordeeld om 45.500 euro dwangsommen te betalen aan de zelfverklaarde voetwegenactivisten Marc Van Damme en gewezen gemeenteraadslid Lowie Steenwegen van Samen Groen. Waar ging deze zoveelste rechtszaak en procedure van dit duo over? De trage weg nr. 43 in Attenrode waar de gebouwen van een fruitbedrijf gedeeltelijk op deze verdwenen trage weg staan. Het fruitbedrijf kreeg een bouwvergunning in 2000 toen nog geen enkel gemeentebestuur rekening hield met het bestaan van verdwenen trage wegen uit de atlas der buurtwegen van 1841. Zowel de gemeente, de provincie als de vrederechter schaften deze trage weg nr. 43 in 2017 af. Maar de rechtbank van Leuven ging, in een rechtszaak die aangespannen werd door de voetwegenactivisten tegen het fruitbedrijf en de gemeente, hier niet mee akkoord. Elk initiatief dat de gemeente intussen al nam om dit vonnis te kunnen uitvoeren werd door de voetwegenactivisten gecounterd met steeds nieuwe procedures bij de rechtbank en de minister. De gemeente Glabbeek is in deze zaak namelijk bewust in de juridische onmogelijkheid gebracht door Van Damme en Steenwegen om het vonnis te kunnen uitvoeren, waardoor ze nu op slinkse manier dwangsommen in hun zakken kunnen steken.”

Volgens Reekmans was het van bij het begin de bedoeling een hold-up te plegen op de gemeentekas. Het systeem Van Damme bestaat er namelijk uit om de ene na de andere procedure en rechtszaak op te starten over trage wegen die belemmerd worden door gebouwen met als doel vroeg of laat eens raak te schieten. Nadat hij eerder al 1.6 miljoen euro dwangsommen in Aarschot ging halen, maar ook al heel wat andere gemeenten zoals Holsbeek, Lubbeek en Huldenberg deed betalen, is hij er nu ook na 10 jaar in geslaagd om een hold-up voor 45.500 euro op de gemeentekas van Glabbeek te kunnen plegen. We wisten als gemeente dat dit vroeg of laat eens ging gebeuren, omdat hij met zijn procedures vooral als doel heeft de gemeente in de juridische onmogelijkheid te brengen vonnissen van trage wegen te kunnen uitvoeren. Maar spijtig genoeg zijn er rechters die vandaag in deze trage wegenwaanzin meegaan. Vooral oud gemeenteraadslid Lowie Steenwegen kent geen enkele schaamte door nu maar liefst 45.500 euro belastinggeld te komen stelen uit de gemeentekas van een gemeente waarvan hij zelf maar liefst 18 jaar gemeenteraadslid was. Bovendien heeft Steenwegen namelijk zelf een trage weg door zijn eigen wooneigendom lopen, waarvan hij eerder zelf de afschaffing voor vroeg. Het is echter enorm wraakroepend dat deze figuren de gemeente nu heel wat geld kosten, geld dat voor veel andere nuttige zaken had kunnen gebruikt worden.”

Lees meer over