Bodycams moeten agressie op bus en tram aanpakken

Domingo Smets
Zowel de federale als de Vlaamse regering komen met een opvallend actieplan op de proppen. Het doel: de agressie op het openbaar vervoer aanpakken. 

Er zal onderzocht worden of er bodycams kunnen ingezet worden. Op dit moment moet namelijk een derde van de zaken geseponeerd worden wegens gebrek aan bewijs. Geweld is nochtans een zwaar probleem op het openbaar vervoer. De NMBS kreeg vorig jaar 1.900 meldingen van geweld tegen personeel, bij De Lijn werden er 338 klachten van fysieke agressie genoteerd. Wat betreft verbale agressie zijn geen cijfers, maar volgens chauffeurs bij De Lijn liggen die cijfers vele malen hoger. 

Naast bodycams worden er bij De Lijn ook 67 extra controleurs aangeworven, komt er een mogelijkheid om digitaal aangifte te doen bij de politie en wordt er een betere informatiedeling voorzien tussen de politie en De Lijn. Tot slot zal agressie tegenover mensen met een maatschappelijke functie ernstiger bestraft worden. Midden juni kreeg een buschauffeur in Tienen nog rake klappen. Hij werd in het ziekenhuis geslagen.

Lees meer over