Politie Hageland int voortaan onmiddellijk geldboete voor kleinere misdrijven

Politie

Bij kleine winkel- of fietsdiefstallen zonder bedreiging of geweld, inbreuken op de drugswet en de wapenwet zal de politiezone Hageland voortaan een OMS procedure of Onmiddellijke Minnelijke Schikking volgen. Dat wil zeggen dat de daders voortaan een geldboete krijgen die ze onmiddellijk moeten betalen. 

Eerder konden de agenten al een OMS uitschrijven tijdens bepaalde politieacties zoals op festivals, evenementen of fuiven. Nieuw is dat de OMS voortaan ook in de dagelijkse werking van de politie zal worden toegepast.

Het toepassen van zo’n OMS is aan een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet het gaan om misdrijven die net werden vastgesteld en moet de dader meerjarig zijn. De overtreder moet de feiten ook erkennen en instemmen met de onmiddellijke betaling. Die gebeurt via een betaalterminal of met een QR-code. Na betaling van de OMS kan de overtreder niet verder vervolgd worden. 

“OMS kan ook door de overtreder betwist worden. In dat geval zal het parket het dossier in handen nemen en kan bij bewezen schuld een strengere sanctie volgen.Naast het efficiënter afhandelen van deze vormen van criminaliteit of overlast, waardoor het openbaar ministerie prioriteit kan geven aan zwaardere misdrijven, heeft deze werkwijze tot doel een vermindering van het gevoel van straffeloosheid te bekomen, zowel naar de daders van dergelijke feiten toe als naar de slachtoffers ervan”, besluiten ze bij de politiezone.

Lees meer over