Diest-Aarschot is testregio voor nieuwe Hoppincentrale van De Lijn

De Lijn

Vanaf januari 2024 zullen reizigers het flexvervoer (nieuwe naam voor belbus) reserveren via de Hoppincentrale (app of telefooncentrale). Voor het systeem wordt ingevoerd in heel Vlaanderen, wordt eerst uitvoerig getest in een aantal belbusgebieden. Vanaf 1 juli start een proefproject in de regio Diest-Aarschot-Begijnendijk. Alle reizigers in die regio boeken vanaf dan hun rit via de Hoppincentrale. Ook elders lopen er al testprojecten, met name in belbusgebied Puurs - Sint-Amands en in zes belbusgebieden in de Vlaamse Ardennen

Tijdens de testperiode worden de processen getest, kunnen reizigers stapsgewijs kennismaken met de nieuwe centrale en de Hoppinapp en verzamelt De Lijn feedback.

“Het aantal unieke gebruikers van de flexbussen in de twee vorige proefregio’s ligt een derde hoger dan het aantal reizigers dat we pre-corona telden in deze regio’s. Het nieuwe aanbod slaat duidelijk aan”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters (Open Vld).

De aanpassingen kaderen binnen basisbereikbaarheid of Hoppin, de Vlaamse visie op mobiliteit. Bedoeling is het aanbod beter af te stemmen op de behoeften van de reizigers. “Op drukke routes zet De Lijn in op snellere en frequentere bussen en trams. Op plaatsen waar er minder vraag is naar openbaar vervoer wordt er flexibel vervoer geïntroduceerd. Naadloos overstappen kan bij een Hoppinpunt, een knooppunt waar verschillende vervoermiddelen samenkomen, zoals trein, bus, tram, deelsystemen of flexibel vervoer (flexvervoer: flexbus of -taxi).”

Vanaf 1 juli zullen de flexreizigers van de proefregio’s doorverwezen worden naar het reguliere openbaar vervoer, als dat kan. Tot nu werd een gevraagde reservatie uitgevoerd met de flexbus, ook als die verplaatsing met een gewone bus of trein kon. In het reservatiesysteem voor het flexvervoer wordt nu de zogenaamde ‘ov-toets’ ingevoerd. Deze zorgt ervoor dat de klant wordt doorverwezen naar de beste oplossing.

Lees meer over