Landschapspark de Merode viert drie dagen stilte met tal van activiteiten

dag stilte

Naar aanleiding van de Dag van de Stilte organiseert Landschapspark de Merode drie dagen van stilte van vrijdag 27 tot zondag 29 oktober. Op het programma staan een twintigtal activiteiten.

Bedoeling van de Dag van de Stilte is om het extra uur dat we krijgen door de sprong naar het winteruur, de klok wordt dan een uur teruggedraaid, te gebruiken om even stil te staan. “Even geen deadlines, lawaai en gedoe aan je hoofd, maar de tijd nemen om te vertragen. Je wordt uitgenodigd om met al je zintuigen te genieten van al het moois, een ideale manier om tot rust te komen. De activiteiten vinden plaats in Aarschot, Diest, Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo”, luidt het bij de initiatiefnemers.

Volgens de organisatoren is Landschapspark de Merode, met haar prachtige natuur tussen stilteplekken zoals de abdij van Averbode, bedevaartsoord Scherpenheuvel en de abdij van Tongerlo, de ideale omgeving om te verstillen.

“Op die manier is hier de Dag van de Stilte ook een hedendaagse vertaling van een eeuwenoude traditie van onthaasting en stilte in het landschapspark. De Dag van de Stilte wordt elk jaar populairder", weet Kathleen Helsen, voorzitter van Landschapspark de Merode. "Van de twintig activiteiten is nu al één op de drie volzet. Het succes toont het groeiend maatschappelijk belang aan van stilstaan, ontmoeten en beleven in het dagelijks leven.”

Stilte hoeft trouwens ook niet te betekenen dat je niet mag praten, zo blijkt uit het programma. Er is yoga in de natuur, je kan in het donker op ontdekking gaan naar bosgeluiden of genieten van poëzie langs de Grote Nete.

“Tijdens de Dag van de Stilte weerklinkt vroegmiddeleeuwse zang onder ijzerzandstenen abdijgewelven. Maar evenzeer draaien de molenwieken en geniet je van prinselijke dreven. Je kan zelfs al liggend een kerkconcert meemaken. Verschillende activiteiten zijn ook gericht op gezinnen.”

Het volledig programma vind je op www.bezoekdemerode.be waar je ook kan inschrijven.

Lees meer over