Te weinig toegankelijke fietsroutes voor speciale fietsen en geen zorgpersoneel om ritje te maken met bewoners WZC

5 mei 2022 | 16u10 | Gepost door rik.poulman@te…
inspiratiedag

Er zijn te weinig fietsroutes die toegankelijk zijn voor speciale fietsenen zorgpersoneel heeft meestal ook te weinig tijd om met de mensen van woonzorgcentra te gaan walen of een tripje te maken met speciaal daarvoor uitgeruste fietsen., dat bleek tijdens de inspiratiedag van Mobiel 21 en Fietsen Zonder Leeftijd.

Enkele bewoners van woonzorgcentra uit de regio kregen vandaag de gelegenheid om diverse types duofietsen, riksja’s en rolstoelfietsen uit te proberen. Een ritje met de fiets, het was voor de meesten onder hen een eeuwigheid geleden. “Dit is volop genieten”, klonk het oprecht, alleen zijn er dus te weinig mogelijkheden. 

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Bewoners van woonzorgcentra genieten van zorg, zo mag je toch veronderstellen. “Daar blijft het helaas al te vaak alleen bij”, getuigden enkele zorgkundigen. “Oké, er zijn wel ergotherapeuten, maar echt buitenkomen met deze personen zit er doorgaans niet in.” Zorgpersoneel is zo al moeilijk te vinden, laat staan dat zij gaan wandelen of tripjes maken met speciaal daarvoor uitgeruste fietsen.

Daarover ging het vandaag in provinciedomein Het Vinne tijdens een inspiratiedag van Mobiel 21 en Fietsen Zonder Leeftijd. Onder het motto “Iedereen heeft recht op wind in de haren” lanceerden de deelnemers een oproep voor meer veilige en toegankelijke fietsinfrastructuur waar speciale fietsen, fietsen zoals riksja’s en duofietsen zich zonder hinder kunnen verplaatsen.

Die speciale fietsen zijn een dure aangelegenheid. Woonzorgcentra die ermee kunnen uitpakken zijn nog een zeldzaamheid en doorgaans een cadeau van een serviceclub. Meestal springen vrijwilligers in de bres om te fungeren als (co)piloot.

“Het project zich eigenlijk nog in een opstartfase, maar bewoners die de kans kregen er een ritje mee te maken zijn heel enthousiast”, zegt Ine Bosmans, projectleider bij Mobiel 21 voor Fietsen Zonder Leeftijd. “Dikwijls weten ze meteen waar ze naartoe moeten, zoals een bezoekje naar de winkel waar ze vroeger kwamen of nog eens gaan kijken naar hun vroegere woning.”

Lees verder onder de foto
speciale fietsen

Lees meer over