Molenstraat in Meldert wordt overspoeld door ratten

11 oktober 2022 | 14u13 | Gepost door christian.henn…
Drie dikke ratten in de val van Gaston Roelants

In de Molenstraat in Meldert, een deelgemeente van Hoegaarden, hebben de bewoners veel last van ratten, maar blijkbaar zitten die zowat overal in Hoegaarden. Zoveel dat Gewoon Wit oppositieraadslid Herwig Princen er dinsdagavond een vraag over stelt op de gemeenteraad. “Er zal wel af en toe een rat opdagen, maar van rattenplaag is absoluut geen sprake”, reageert burgemeester Jean-Pierre Taverniers. (cd&v) " In de Molenstraat hebben heel wat mensen sinds het begin van het jaar al heel wat ratten gevangen”, reageren inwoners uit die straat.

Bij die inwoners ook oud-atletiekkampioen Gaston Roelants: “”Bijna dagelijks vangen we hier ratten. Ik heb er ondertussen al een 50-tal gepakt sinds ik ermee bezig ben. En zo zijn er hier in de straat verschillende mensen mee bezig. Die ratten zitten in het riet naast de beek en daar kweken ze. Dat riet wordt elk jaar gesnoeid, maar ligt daar dan gewoon te rotten. De ratten komen vandaar uit naar de huizen”. Gaston Roelants stuurde ons een mooie foto van zijn rattenval, met daarin drie grote gevangen ratten.

Schuld van verkeerd natuurbeheer

Noel Verlaers die iets verderop in de straat woont legt de schuld bij het natuurbeheer. Ook ik heb sinds het begin van dit jaar een 50-tal ratten gevangen met een inloopval, uiteraard jongen inbegrepen. Ik heb kippen en die ratten komen op het eten af, zoals overal in de straat. Want dat is de regel: geen kippen, geen ratten, geen paarden, geen ratten. Maar wie wel dieren heeft krijgt overlast”.

“De ratten komen uit het rottend riet van het vlakbij gelegen reservaat Mene-en Jordaanvallei, beheerd door Natuurpunt. Vroeger huurde ik daar zelf een stuk van de rentmeester van het kasteel van Meldert. Toen was dat hooiland. Het terrein werd verkocht aan Natuurpunt om daar hooiland in stand te houden, maar ondertussen is de beek dichtgegroeid zodat er geen waterafvoer meer is en het riet begint te rotten. Indertijd werd de beek door de Watering opengehouden, met waterafvoer topt gevolg en geen problemen. Maar Natuurpunt vindt dat riet op hopen goed is voor de ringslangen. Maar wij zitten met de ratten. Zolang er nog gif te krijgen was konden we dat temperen”, besluit Noel.

Rattenplaag of niet?

Raadslid Herwig Princen stelt niet alleen over Meldert maar ook over de centrumstraten van Hoegaarden vanavond een vraag tijdens de raadszitting. “Wat stelt het College voor om deze plaag aan te pakken?”,  stelt het raadslid.

“Van een rattenplaag zou ik zeker niet spreken. Er zitten overal wel enkele ratten, maar we moeten ter plaatse gaan kijken. Zijn het bruine of zwarte ratten? Ik kom op veel plaatsen en ik heb nog nergens melding gekregen van een plaag.  Wie met ratten zit moet dat melden aan de milieudienst. Maar zelf mogen we geen gif meer geven”, besluit burgemeester Jean-Pierre Taverniers.

Lees meer over