Opvangbekken moet water- en erosieproblemen in Oorbeek tegengaan

De landbouwer krijgt een ander perceel.

Om de steeds terugkerende erosieproblematiek aan de Oorbeeksesteenweg definitief te kunnen oplossen, legt de stad Tienen een opvangbekken aan. 

Ter hoogte van de Oorbeeksesteenweg is er bij hevige regenval regelmatig ernstige water- en modderoverlast. Deze wordt veroorzaakt door afspoeling van de velden hogerop, deels gelegen op het grondgebied Hoegaarden. Om dat probleem op te lossen, stelde de erosiecoördinator van de provincie Vlaams-Brabant de aanleg van een opvangbakken voor ter hoogte van de snelwegbrug aan de kant van Hoegaarden. 

Om dit te realiseren, werd er eerst een grondruil uitgewerkt. Hierbij kreeg de landbouwer, die eigenaar is van het strategisch belangrijke perceel waar het opvangbekken komt te liggen, een ander perceel aangeboden. 

Vanwege de slechte weersomstandigheden tijdens de winter, het voorjaar en een groot gedeelte van de zomer kon de werf pas deze week starten. De werken zullen ongeveer vier weken duren, afhankelijk van de weersomstandigheden. 

De kostprijs wordt geschat op ongeveer 41.900 euro. Hiervan zal de stad Tienen, na toekenning van een subsidie, 10 procent moeten betalen. 

Lees meer over