Frustratie over verkeerssituatie aan 'Het Schip' in Tienen: "Het wordt ons steeds moeilijker gemaakt"

Het deel van de Beauduinstraat tussen de Lombardstraat en de Veemarkt was de enige manier waarop de bewoners van de Lombardstraat naar de ring konden rijden. Dat deel is sinds 29 mei omwille van werken afgesloten.

Alsof het in Tienen nog niet moeilijk genoeg is om de weg te vinden, zijn er nu ook tijdelijke nutswerken bezig aan het bovenste stuk van de Beauduinstraat. Dit tot frustratie van enkele bewoners.

Jacques Kinnaer van het buurtcomité Lombardstraat is alvast boos. “Al meer dan een half jaar vraagt het buurtcomité van de Lombardstraat om verandering te brengen in het verkeersplan. Zo is de omkering van de rijrichting van de Kapucijnenstraat gevaarlijk voor fietsers in de bocht van de straat. Maar ook vragen we ons af waarom de Gasthuismolenstraat niet terug opengaat voor doorgaand verkeer. Niemand heeft graag doorgaand verkeer in zijn straat, maar in tijden waarin het drukker wordend verkeer via andere smalle straten wordt omgeleid, is het bedenkelijk dat dit zou worden geweerd in de Gasthuismolenstraat. Het volstaat dat er in de Beauduinstraat tussen het Kapucijnenplein en de Veemarkt een blokkering komt", stelt Kinnaer.

"Op 29 mei werd inderdaad net dat deel van de Beauduinstraat afgesloten zonder de bewoners hierover vooraf in te lichten. Ook werd de rijrichting van de Lombardstraat tijdens deze werken omgekeerd en werd het verkeer via de Grote Bergstraat en Veemarkt omgeleid. Bovendien leidt dit tot gevaarlijke toestanden, zeker bij de ophaling van het vuilnis. Het voetpad is namelijk te smal om als voetganger te gebruiken, laat staan dat je met een rollator de weg op moet", aldus nog Kinnaer.

De rijrichting van de Lombardstraat werd door werken omgekeerd.
De rijrichting van de Lombardstraat werd door werken omgekeerd.
De Grote Bergstraat krijgt door de omkering van de rijrichting van de Lombardstraat nog meer verkeer te slikken, terwijl deze al sinds de start van de werken aan “Het Schip” kreunt onder het extra verkeer
De Grote Bergstraat krijgt door de omkering van de rijrichting van de Lombardstraat nog meer verkeer te slikken, terwijl deze al sinds de start van de werken aan “Het Schip” kreunt onder het extra verkeer.
Verwarring troef voor automobilisten die vanop het Kapucijnenplein naar het centrum van de stad willen.
Verwarring troef voor automobilisten die vanop het Kapucijnenplein naar het centrum van de stad willen.
De bewoners van de Lombardstraat vragen al meer dan een half jaar om de nodeloze onderbreking van de Gasthuismolenstraat weg te halen. De gemeente gaat hier niet op in, terwijl dit, zeker tijdens de werken in de Beauduinstraat, tot minder verkeerschaos zou leiden.
De bewoners van de Lombardstraat vragen al meer dan een half jaar om de nodeloze onderbreking van de Gasthuismolenstraat weg te halen. De gemeente gaat hier niet op in.

Werken werden op voorhand aangevraagd

Schepen van Mobiliteit Liesbeth Vanderloock (CD&V) reageert: “De werken, het gaat hier om nutswerken, werden weliswaar aangevraagd maar door weersomstandigheden, de regenval van de voorbije dagen en weken, liep deze vertraging op. Normaal gezien ligt de verantwoordelijkheid bij de aannemer om de bewoners te verwittigen van deze omstandigheden. We hebben gisteren nog contact gehad met hen en ze zeiden dat ze deze week klaar zouden zijn, tenzij de weersomstandigheden het niet toelaten. Indien dat het geval zou zijn, zullen ze de bewoners tijdelijk informeren.”

De smalle voetpaden in de Lombardstraat zorgen voor gevaarlijke situaties voor voetgangers.
De smalle voetpaden in de Lombardstraat zorgen voor gevaarlijke situaties voor voetgangers.

Lees meer over