Kalkmarkt en Nieuwstraat Tienen weeral afgesloten voor herstellingswerken

9 maart 2022 | 21u56 | Gepost door rik.poulman@te…
De klus is geklaard. De stenen liggen weer vast en hopelijk voor langer dan twee of drie jaar.

Nog tot maandag 14 maart worden de Kalkmarkt en de Nieuwstraat in Tienen afgesloten voor het uitvoeren van “aanpassingswerken”. Volgens handelaars in beide straten zijn dit al de achtste of negende herstellingen die worden gedaan sinds de straat in 2004 nieuw werd aangelegd.

De Hennemarkt en de Nieuwstraat werden in 2004 heraangelegd met uit China geïmporteerde hardstenen. Een goede zaak voor de gemeentelijke financiën werd toen verteld, omdat ze stukken goedkoper waren dan Europese alternatieven. Al van bij de aanvang van de werken uitten deskundigen hun twijfels over de stabiliteit van het wegdek. Zij kregen gelijk, want al enkele maanden na plaatsing van het wegdek, ontstonden brede voegen waar je makkelijk een hand kon insteken.

Meerdere keren werd het wegdek hersteld en werd ook een beroep gedaan op specialisten die een permanente oplossing zochten. Het bleek allemaal boter aan de galg. De stad spande een rechtszaak in om de kosten te verhalen op de aannemer maar verloor de zaak.

Lees verder onder de foto
Nieuwstraat 2004
Ingenieurs die niet betrokken waren met het project, uitten in 2004 hun twijfels over de stabiliteit van het vernieuwde wegdek. Zij kregen snel gelijk.

Handelaren hebben er in het verleden al op aangedrongen om het wegdek helemaal op te breken en te verstevigen, maar daar werd niet op ingegaan. Inmiddels zijn er na de laatste correcties alweer een aantal jaren over gegaan en werden sommige plaatsen de stenen vervangen door asfalt. Dat is geen fraai beeld in een van de belangrijkste winkelstraten.

Het lijkt nochtans eenvoudig om dergelijke problemen te vermijden door simpelweg zwaar vrachtverkeer te weren uit de straten, waarbij uiteraard de vraag rijst welke politicus hiervoor zijn nek wil uitsteken.

Lees meer over