Laatste woord nog niet gezegd over nieuw bereikbaarheidsplan in Tienen.“Er is weinig veranderd", zegt oppositie

3 september 2023 | 14u02 | Gepost door redactie
bereikbaarheidsplan
Oppositiepartij Tienen Vooruit blijft vragen stellen over het nieuwe bereikbaarheidsplan dat de stad ontplooit. Zeer recent nog pakte het bestuur uit met nieuwe maatregelen, die er moeten voor zorgen dat schoolomgevingen veiliger worden, maar ook daar stelt de oppositiepartij zich vragen bij. “Wij gingen ter plaatste poolshoogte nemen op de eerste schooldag en we willen nu nog geen globale conclusies trekken, we gaan niet over één nacht ijs, maar er is weinig veranderd”, zegt raadslid Els Moyens.

Het feit dat het stadsbestuur nu komt met nieuwe verkeersmaatregelen in schoolomgevingen om die veiliger te maken, vinden ze bij de oppositiepartij niet meteen een schot in de roos. “Er werd gesteld dat alles nog verder moest uitgewerkt worden, maar dat vanaf september een proefopstelling zou geschieden in de schoolomgeving, meer bepaald op de Waaiberg.  Die wilden wij vooral afwachten. Groot was onze verbazing toen we tijdens een persmoment wat houten banken en stellingen zagen staan en de bewuste ‘lijnen’ op de grond die op social media al uitvoerig besproken werden. Van echte ingrepen zoals wijziging van de rijrichtingen, van veilige fietspaden of van aangepaste bushaltes was er geen sprake. De houten constructies en beplanting, die werden aangebracht, zijn vooral een verfraaiing, waardoor heel wat parkeerplaatsen moesten verdwijnen,  eerder dan een structurele ingreep waarover een studiebureau zich diende te buigen.”

Over het wegvallen van een aantal parkeerplaatsen door de nieuwe maatregelen zei burgemeester Katrien Partyka (cd&v)eerder al het volgende: “Er zijn nu enkele bankjes en we kunnen alleen maar voor meer veiligheid zorgen als de kinderen niet tussen veel geparkeerde auto’s door moeten. Er is nu ook meer plaats voor fietsers en we gaan deze nieuwe situatie op termijn sowieso evalueren.”

Nog flink wat werk voor de boeg

De oppositiepartij denkt er anders over. “We hebben nog flink wat werk voor de boeg. We hebben het bereikbaarheidsplan de afgelopen periode verder bestudeerd, maar vooral ook zoveel mogelijk geregistreerd wat de Tienenaars er nu van denken.  Het is van cruciaal belang dat de verschillende partners in gesprek blijven gaan en luisteren naar elkaar. Iedereen tevreden stellen, kan je nooit. We moeten proberen een globale lijn uit te werken, die zoveel mogelijk rekening houdt met situaties en bezorgheden. Dan kan je die keuzes ook toelichten aan je inwoners.”

Lees meer over