Loods volledig uitgebrand, 24 bussen en 700 zonnepanelen vernield. Dat is de balans na brand bij busbedrijf

brand busbedrijf Tienen

Na de zware brand vannacht bij busbedrijf Multiobus aan het Soldatenplein in Tienen smeult het vuur nog na en worden de buswrakken naar buiten getakeld. De oorzaak van de brand is nog niet bekend maar zal onderzocht worden. Hoe dan ook is de schade zeer groot. “Alles stond in lichterlaaie en het zicht was om te wenen”, zegt hoofd van de dienst Communicatie en Marketing Bernard Vandereyken.

De brand woedde heftig in een loods/stelplaats waar dertien elektrische bussen en elf dieselbussen gestald stonden. Die gingen allemaal in vlammen op, net als 700 zonnepanelen.

"Door de hitte is het dak ontploft en de isolatie uiteengespat, tot op de markt van Tienen. Op dit moment zijn ze de bussen aan het buitentrekken, want een elektrische bus kan je niet zomaar in een container stoppen. De batterijen en banden zijn nog aan het smeulen. Het is verschrikkelijk om het werk van 280 man in vlammen te zien opgaan. Alles stond in lichterlaaie en het zicht was om te wenen”, aldus Vandereyken. 

Momenteel is de branddeskundige ter plaatse die op zoek gaat naar de oorzaak van de brand, dat weet burgemeester Katrien Partyka (Team Tienen).  "Dat is niet zo simpel, want er moet nog lang nageblust worden door de specifieke omstandigheden.Sinds vannacht 00.30 uur was er een coördinatie tussen mij zelf, brandweer, politie en civiele bescherming. Gelukkig kregen we veel hulp van omliggende posten en andere gemeenten. Er is gelukkig geen asbest vrijgekomen, maar wel veel roetdeeltjes van de verbrande isolatie van het dak. Er werden ook luchtstalen genomen en we kunnen zeggen dat de lucht veilig is.”

Lees verder onder de foto. 

brand busbedrijf
Van de loods blijft weinig over
brand van mullem
Van de loods blijft weinig over

Resten kwamen in de stad terecht

De brand ging gepaard met luide ontploffingen, uitslaande brand en een grote rookontwikkeling.Deze rook heeft zich verspreid en is verdund zodanig dat deze geen risico meer vormt voor de bevolking. Er was geen asbest aanwezig in het gebouw. De brand was na ongeveer een uur onder controle”, aldus de stad.

Tijdens de brand hebben er zich ook stukjes verbrande isolatie verspreid over het grondgebied. “Het betreft lichte, zwartgeblakerde stukjes, die zouden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid bij contact in aanzienlijke hoeveelheden. De veiligheidsdiensten en de gemeente zorgen binnen de mate van het mogelijke voor het opruimen van het openbare domein en de plaatsen waar dit is aangewezen voor de veiligheid”

De Civiele Bescherming kwam in bijstand en analyseerde de lucht. “Er werden geen schadelijke concentraties gemeten. Zij leverden ook bijkomend materiaal om de straten schoon te vegen en een drone om beeldvorming te voorzien. Ook de technische dienst helpt met het schoonvegen van de stad. De Vlaamse Milieu Maatschappij kwam ter plaatse om stalen te nemen van het oppervlaktewater en om verdere verspreiding te voorkomen.”

Wanneer inwoners de stukjes opmerken, kunnen ze die zelf verwijderen en in een gewone huisvuilzak steken. Er wordt hen wel aangeraden handschoenen hiervoor te dragen.

brand van mullem
De brand was tot ver in de regio te zien en ook de explosies werden tot ver weg gehoord

Geen fruit en groenten uit eigen tuin consumeren

Binnen een bepaalde zone, waar mogelijk roetneerslag is gevallen, wordt afgeraden om groenten en fruit uit de tuin te consumeren.

De omliggende bedrijven zijn gevrijwaard, hier kan normaal gewerkt worden. “De dienstverlening van De Lijn zal ernstig verstoord zijn in de regio Tienen. We verwijzen hiervoor naar de communicatiekanalen van De Lijn”, luidt het nog bij de stad.

"Ik ben heel aangedaan door de enorme steunbetuigingen die we kregen. Het is allemaal heel vers en pijnlijk. We zijn niet gesloten en met man en macht doen we er alles aan om zoveel mogelijk diensten te laten uitrijden. Hoe het nu verder moet met het bedrijf weet ik niet. We hadden net 28 nieuwe voertuigen besteld, we waren helemaal klaar voor 2025 om elektrisch te gaan. Hopelijk zal het onderzoek snel uitwijzen wat de oorzaak was en gaan de verzekeringen dit snel behandelen. Dan kunnen we alles terug opbouwen”, besluit Vandereyken.

Recent investeerde het bedrijf nog fors, lees hier meer daarover. 

Tekst: Laurien Holsbeeks/Dirk Desmet

brand busbedrijf
brand
brand
bran busbedrijf