Onteigening militair domein in Goetsenhoven is rond, de site kan een nieuwe toekomst krijgen

militair domein

De stad Tienen verwerft de gronden van het militair domein in deelgemeente Goetsenhoven. De stad bereikte hierover een akkoord met de FOD Defensie. Hiermee wordt een volgende, belangrijke stap gezet naar de realisatie van het duurzaam en circulair project De Tiense Watervelden.

In februari van dit jaar besliste de gemeenteraad om het militair domein te onteigenen. “Die onteigening was noodzakelijk om, rekening houdend met de omgevingsvoorwaarden, invulling te geven aan de socio-economische ontwikkeling van de terreinen binnen het project De Tiense Watervelden. De Watergroep zal er een nieuwe wateronthardingsinstallatie bouwen om een structurele oplossing te bieden aan het probleem van hard water in Tienen”, luidt het.

De Watergroep doet dat omdat de Tiense Suikerraffinaderij water, afkomstig van het suikerproductieproces, wil hergebruiken en omzetten naar drink- en irrigatiewater. Ze bekijken ook de mogelijkheid om, via warmterecuperatie uit het proceswater en een vlottend zonnepanelenpark, energie te produceren. “Duurzaamheid zit verweven doorheen onze keten. Circulair water past volledig binnen onze duurzaamheidsstrategie en ons sociaal engagement. Het betreft hier een hele nieuwe en innovatieve techniek, uniek in Europa. De Watergroep is hiervoor de gepaste partner”, zegt directeur van de Tiense Suikerraffinaderij Jan Ingels.

Heel wat mogelijkheden

Volgens burgemeester Katrien Partyka (Team Tienen) biedt het nieuwe project heel wat mogelijkheden. “Na 20 jaar leegstand, vinden we het belangrijk een invulling aan de site te geven die ten goede komt aan de Tienenaar. Door de gronden te verwerven, stellen we de toekomst van vliegclub De Wouw, ULM Goetsenhoven en de Wielerschool Olympia veilig en kunnen we ook de huisvesting van het trainingscentrum voor de politie waarborgen. Samen met de Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant en Interleuven bekijken we of er een nieuwe brandweerschool kan komen. Het domein geeft ook de mogelijkheid om watersporten een plek in de stad te geven en jeugdverblijfsinfrastructuur te realiseren. In de buurt is er aansluiting op de bovenlokale wandel- en fietsnetwerken, wat een mooie troef is.”

Provinciegouverneur Jan Spooren noemt het project dan weer “van groot maatschappelijk belang” en zit de opgerichte task force, naar eigen zeggen, met veel plezier voor.

“Ik ben trots op waar we nu, na een jaar werking, staan en dit dankzij de inzet van de verschillende projectpartners. De Tiense Suikerraffinaderij en De Watergroep ben ik dankbaar voor het initiatief, de stad voor het opnemen van de regierol en het aanstellen van het ontwerpbureau voor het masterplan, het provinciebestuur voor de inzet van de expertise van de dienst ruimtelijke planning en het Vlaams gewest voor het engagement om de kosten voor het RUP te dragen en mee de projectfinancieringsopties te onderzoeken.”