Ontwerpers voor masterplan Kumtich gezocht

Kumtich

De stad Tienen maakt, samen met het Team Vlaams Bouwmeester, werk van een toekomstvisie voor deelgemeente Kumtich. Momenteel loopt er een open oproep naar ontwerpbureaus. Na aanstelling van de ontwerpers krijgt het masterplan verder vorm in samenspraak met de inwoners en verenigingen.

“De voorbije decennia is de groei in Kumtich voornamelijk opgevangen door verkavelingen. De publieke voorzieningen – zoals ontmoetingsruimte en speelinfrastructuur – evolueerden niet mee met het toenemend aantal woningen. Daardoor is Kumtich door de jaren heen landschappelijk versnipperd geraakt en verloor het dorpshart een stukje van zijn charme en identiteit”, luidt het bij de stad.

Met de opmaak van een masterplan wil de stad daar, samen met experts van het Team Vlaams Bouwmeester, ontwerpers en inwoners, verandering in brengen. Er komen ook nieuwe vraagstukken aan bod zoals de herbestemming van de kerk, het ontharden en vergroenen van de publieke ruimte en het eventueel verder verdichten 

Tot 25 augustus kunnen gespecialiseerde ontwerpteams zich kandidaat stellen om het masterplan op te maken. Het bestuur zal eerst, samen met het team Vlaams Bouwmeester, drie kandidaten aanduiden die een wedstrijdontwerp mogen maken. In april 2024 wordt dan, op basis van die eerste visie van de ontwerpteams en hun voorgestelde aanpak, het eigenlijke ontwerpteam aangesteld.

De effectieve opmaak van het masterplan start in mei van volgend jaar en zal een tiental maanden duren. Tijdens die periode worden er meerdere participatiemomenten georganiseerd waarop verenigingen en inwoners  uitgenodigd worden.

Meer informatie over de open oproep naar ontwerpers vind je op www.tienen.be/masterplan-kumtich. Hier kan men zich ook inschrijven voor de nieuwsbrief die in de loop van het traject regelmatig verstuurd zal worden.

Wie vragen heeft over het project of nu al zijn ideeën wil delen, kan dit via ruimtelijkeordening@tienen.be.

Lees meer over