Alertheid voor overvloedige regens in Zoutleeuw en Linter: Zoutleeuw komt met dijkenplan op de proppen

De zandzakken staan weer klaar in Neerlinter, Oplinter en Zoutleeuw en de Gete overstroomt

Ook al zijn er concrete plannen voor een regiogerichte aanpak inzake overstromingsgevaar, voorlopig moet men heel alert zijn en paraat blijven staan.

Door de aanhoudende regen zijn er alarmerend hoge waterstanden van de Grote en de Kleine Gete in Linter en Zoutleeuw. De crisiscel van de stad Zoutleeuw volgt de situatie nauwlettend op, van minuut tot minuut. Ook de gemeentediensten van Linter staan paraat. En op de gekende waterknelpunten lagen gisterenavond al zandzakken klaar.

De oplossing is nochtans nabij: een dijkenproject in twee fasen in Zoutleeuw van de VMMHet waterplan voorziet een buitengracht, een dijk en een binnengracht. Het water dat binnen de dijken valt, komt in de binnengrachten terecht en wordt via permanente pompen over de dijk gepompt, terug de Vloedgracht of de Gete in. Er komen ook sluizen waar die noodzakelijk zijn. Daarna wordt het slib uit grachten verwijderd zodat ze weer open zijn. Zoals in de Stationsstraat al gebeurde. Tenslotte komt er nog een vernieuwd pomphuis aan de Budingenweg en een waterbufferend Getepark in Linter.

Lees meer over