Boeren getuigen: "Wij worden genekt door leegstandstaksen en klimaatmaatregelen"

Gaan kleine boerderijen met schuren er moeten aan geloven?

De klimaatmaatregelen en de taksen op leegstand zullen vele boerderijen doen verdwijnen. Zo getuigen enkele boeren bij ons. "Er zijn te veel onbedoelde gevolgen aan dit verhaal", klinkt het.

Boer Ronny Beullekens uit Hoegaarden doet zijn verhaal: "Er komen steeds meer stallen vrij en dat is een probleem. Dat komt omdat er, aangemoedigd door de overheid, heel wat beroepsverlaters zijn, en vooral omdat functiewijzigingen in agrarisch gebied moeilijk vergund worden. Bovendien zijn ook de taksen op leegstand hoog. Slopen kan niet zomaar en is ook duur. Er staan veel agrarische bedrijfsgebouwen leeg en dat aantal gaat zeker nog toenemen want ook kleine boeren moeten weldra voldoen aan de klimaatmaatregelen en die investeringen zijn veel te hoog. Vele boerderijen hebben ook nog asbestdaken. Het asbest moet worden geruimd. De daken vervangen, betekent alsnog investeren in die gebouwen. Dat er iets moet gebeuren met die leegstaande bedrijfsgebouwen is een feit. Slopen zou nog het beste zijn, maar wie gaat dat betalen? Ook dat is duur. Ze vallen dan wel ten prooi aan hoge leegstandtaksen, maar boerderijeigenaars denken vaak dat het gebouw nog waarde heeft. Oude stallen, die breek je die niet zomaar af. Sommige zijn daarom blij te kunnen verhuren aan andere boeren", stelt Ronny.

Boer Luc Van Esch uit Oplinter treedt Ronny bij: “En nog andere boeren breken de oude stallen gewoon af en zetten er dan nieuwe huizen op, want het is toch bouwgrond. Dus eerst investeren ze in fatale sloop en nieuwbouw, en dan wordt het achteraf wel winstgevend. Oude en soms mooie boerderijen of erfgoedlocaties verdwijnen zo en dat is best wel spijtig. En zelfs criminele organisaties vallen de boeren lastig omdat ze daar andere winstgevende zaakjes in willen opzetten, tegen een vast inkomen. Ook mij hebben ze benaderd. Ik gooide mijn stallen plat want al die leegstandtaks ging ik niet betalen. Ik wilde er een schrijnwerkerij beginnen", zegt Luc. 

“Een functiewijziging van een stal is gewoon erg moeilijk te bekomen in agrarisch gebied. Dat is de hoofdreden van alles wat nu gebeurt. De oude boer behoudt de boerderij tot die dood is, en dan is er een verkoop. En zo geraakt het probleem uiteindelijk ook opgelost. Deze sloopproblematiek van vandaag, wordt nog verergerd onder invloed van de emissienormen en klimaatmaatregelen. Het heeft allemaal verregaande gevolgen", besluit Ronny.

Lees meer over