Natuurpunt wil natuurgebied maken van Tienbunderbos, Houwaartse Berg en Mostingbos

De foto is louter illustratief.

Het nieuwe natuurbeheerplan van Natuurpunt voor het Hagelands bos in het Hageland zorgt voor vragen bij de betrokkenen. Het plan wil, weliswaar op lange termijn, het Tienbunderbos in Aarschot, de Houwaartse Berg in Tielt-Winge en het Mostingbos in Lubbeek tot één groot natuurgebied omvormen. De vrees bestaat dat Natuurpunt er met subsidies in zal slagen om te koop aangeboden gronden te kunnen opkopen waardoor landbouwgrond en wijngaarden op termijn verdwijnen. Bij Natuurpunt zelf relativeren ze deze vrees.

Natuurpunt stelde een natuurbeheerplan op waarin ze hun langetermijnvisie geven om in de regio een succesvol en voldoende groot natuurgebied te kunnen creëren. Dat plan wordt nu voorgelegd aan het Agentschap Natuur en Bos en kan tot 14 november door eenieder worden ingekeken. 

In hun plan ijveren ze voor het samensmelten van de drie bossen door extra grond te verwerven en te bebossen en zo één groot natuurgebied te realiseren. “Deze visie is een langetermijnvisie, dat kan wel tientallen jaren duren, zo niet 100 jaar, waarschijnlijk beleven wij het zelfs niet meer. Dat wil niet zeggen dat we mensen gaan verplichten om hun percelen te verkopen, dat kunnen we zelfs niet. Als er een grondeigenaar zijn grond wil verkopen zijn we daarentegen wel vragende partij maar ook dan geldt de wet van vraag en aanbod”, luidt het bij Natuurpunt. 

Volgens lokale verantwoordelijken van Natuurpunt weerspiegelt het plan hun ideaalbeeld om een succesvol natuurgebied te creëren in de regio dat de biodiversiteit vergroot. “Met een klein bos ben je in deze weinig. Er circuleert zoveel foute informatie en ook berichten die onjuist zijn. Wij kunnen ook niemand verplichten om te verkopen en dat is zeker ook niet de bedoeling, betrokkenen moeten zich dus geen zorgen maken”, luidt het bij Natuurpunt.

Fout beeld

Dat de vzw subsidies krijgt tot 90% voor de aankoop van percelen is volgens hen geen reden opdat anderen die percelen niet zouden kunnen kopen. “Onze subsidies dalen naargelang de verkoopprijs stijgt. We moeten altijd zien of we het resterende bedrag wel kunnen betalen en zo rijk zijn we nu ook niet, de prijzen zijn soms torenhoog. Wanneer iemand zijn grond wil verkopen – en alleen dan want wij kunnen en willen niemand dwingen – zijn wij kandidaat-koper maar dan nog hangt alles af van de vraagprijs. Indien die te hoog is haken wij af. Zoals gezegd dalen de subsidies wanneer de verkoopprijs stijgt.”

De wijnboeren op de Houwaartse Berg zijn er voorlopig alvast gerust in. Indien het nieuwe plan wordt goedgekeurd door het Agentschap Natuur en Bos geldt het voor 24 jaar maar het blijft een langtermijnvisieplan dat nog altijd kan veranderen. 

Lees meer over