Blauwe zone breidt uit maar je mag er voortaan langer parkeren

blauwe kaart
Vanaf donderdag 1 juli kan je op Parking Centrum in de Demervallei een uur langer parkeren in de blauwe zone. De zone wordt ook uitgebreid met zes rijen. Ook in de binnenstad en in delen van Rillaar-centrum zal je voortaan een uur langer gratis kunnen parkeren in de blauwe zone, alleen op de parking Cristal Monopole en het industrieterrein verandert er niets. De gemeenteraad keurde de maatregelen goed op donderdag 24 juni.

“De uitbreiding op Parking Centrum gebeurt aan de andere zijde van de bushalte”, verduidelijkt schepen van Mobiliteit Annick Geyskens (N-VA). “Daar vormen we zes extra rijen om tot blauwe zone.”

Schepen van Economie Bert Van der Auwera (Open Vld): “Door de blauwe zone uit te breiden willen we voor meer circulatie op de parking zorgen. Zo kunnen we meer bezoekers aantrekken om dicht bij het centrum te parkeren en de handels- en horecazaken te bezoeken."

Bewoners-, werknemers- en zorgverstrekkerskaarten zijn  niet geldig in de blauwe zone op Parking Centrum. 

Uur langer parkeren in blauwe zone

Eerder kon je in de blauwe zone 2 uur parkeren, dat worden er nu 3. “Twee uur bleek vaak te kort om snel boodschappen te doen. Dat extra uurtje moet een bezoek aan het stadscentrum comfortabeler maken”, besluit Van der Auwera.

De nieuwe regeling gaat in op donderdag 1 juli en geldt tussen 9 en 18 uur, behalve op zon- en feestdagen, voor Parking Centrum in de Demervallei, zowel in de huidige als de nieuwe zone, in de binnenstad, in Rillaar-centrum op de Diestsesteenweg, tussen het Kapelleke en de  Blankestraat, in de Blankestraat zelf, op de kortparkeerplaatsen in Ebdries en op de parking aan de Tieltseweg, aan de achterkant van de kerk.

De parking aan Cristal Monopole en het industrieterrein vallen buiten de nieuwe regeling. Daar blijft de maximumparkeertijd van vier uur gelden.

 “We spreken met parkeerbeheerder Streeteo af om eerst te sensibiliseren in plaats van meteen te verbaliseren. De blauwe schijf een eerste keer vergeten is menselijk. We zullen parkeerders via een brief achter de ruitenwisser wijzen op de nieuwe situatie. Naast de officiële signalisatie - zoals verkeersborden, wegmarkeringen en blauwe betonblokken - komen er stoepborden bij het binnenrijden van de nieuwe blauwe zone. We plaatsen ook banners aan de voetgangersdoorsteken om iedereen bijkomend te informeren”, besluit burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld).

 

Lees meer over