Kunstenaar TUZQ doet het weer, nu mocht hij gigantische arend schilderen in Aarschot

De Arend van TUZQ is nieuwe aanwinst voor stad Aarschot

Graffiti kunstenaar Lars Van Cauwenbergh uit Scherpenheuvel-Zichem, beter gekend als TUZQ, maakte in Aarschot een nieuwe muurschildering, in 2021 maakte hij er ook al twee. In het smalle Th.Debecker steegje pronkt sinds kort zijn derde creatie in de stad, met name een indrukwekkende arend. Het werk kwam er in samenwerking met de stad Aarschot en street art organisatie Treepack die gespecialiseerd zijn in het verfraaien van gebouwen en openbare plaatsen met muurschilderingen en streetart.

“Met de arend wordt de verbindingsweg van de parkeerplaats naar het stadscentrum stijlvol opgefleurd. Om lokale flora en fauna te integreren in deze stedelijke omgeving werd er gekozen voor het centrale thema van de arend. Deze vogel is volgens een oude legende door Aurelianus neergeschoten. Op de plek waar de arend neergekomen zou zijn, werd Aarschot gesticht. De arend verwijst bovendien naar oud-burgemeester Theo De Becker”, luidt het bij de initiatiefnemers.

 “Het mythische verhaal van de vogel wordt door de kunstenaar benadert met een mix van realisme en grafische elementen. Vol doorzettingsvermogen, trots en waardigheid slaat de arend zijn vleugel uit over de volledige gevel waarbij de andere vogels in zijn richting vliegen. De veelvoorkomende kleuren van Aarschot werden als inspiratie gebruikt.”

Lees verder onder de foto.

Street Art Scherpenheuvel-Zichem Tuzq
Op de muur van een zaal in Testelt prijkt gigantische vos, een ander werk van TUZQ

Wolkenkrabber beschilderen is grote droom

TUZQ, de naam heeft geen betekenis, is met zijn kunst al bezig sinds zijn vijftiende. “Het was mijn vader die mij aanmoedigde om een workshop te volgen. Ik kocht wat spuitbussen en ben eraan begonnen, sindsdien heeft het mij niet meer losgelaten. Ik heb zowat op alles geoefend, op grote panelen maar ook in de tuin van mijn oma waar ik mijn eerste echte werk mocht maken. Nochtans volgde ik in de middelbare school een technische opleiding en pas in mijn laatste jaar trok ik naar de tekenacademie. Intussen werk ik als grafisch ontwerper maar stiekem hoop ik er toch op om ooit van graffiti mijn job te kunnen maken”, vertelde hij ons eerder.

De kunstenaar heeft al heel wat op zijn palmares staan, zo schilderde hij de gigantische vos op de muur van zaal Concordia in Testelt maar hij heeft nog meer dromen. “Mijn grootste droom is om ooit, in het buitenland, een enorme wolkenkrabber te mogen beschilderen. Met behulp van een grote lift een gigantische muurschildering maken die je van overal in de stad kan zien, dat zou echt de max zijn”, zei hij in datzelfde gesprek dat we eerder met hem hadden.

TUZQ
TUZQ bij een werk dat hij eerder in Kessel-Lo maakte.

Lees meer over