Schoon Plan is masterplan voor Park Schoonhoven

Schoonhoven

In Aarschot hebben ze een masterplan klaar voor de toekomstige invulling van Park Schoonhoven. "Het masterplan biedt een overzicht van de verschillende deelprojecten die we de komende jaren voorzien. Daarnaast is er een actieplan. Dat bevat de richtlijnen die we zullen volgen om de deelprojecten uit te voeren."

Vorig jaar rond deze tijd mochten alle Aarschottenaren hun mening geven over de toekomstige invulling van Park Schoonhoven. Vervolgens gingen het studiebureau Fallow/GroenLab, de Parkraad en de projectgroep van de stad met de ideeën aan de slag om een volwaardig plan op te maken.Onder de noemer Schoon Plan werd het zondag voorgesteld.

“In het masterplan vormt de zwemvijver met strand en ligweide dé grote blikvanger”, zegt schepen van Stadsvernieuwing Bert Van der Auwera (Open Vld). “Dat is meteen één van de twee grotere deelprojecten waar we prioriteit aan geven. De procedure daartoe is al lopende. Als alles vlot verloopt, hopen we in de zomer van 2024 een eerste duik te kunnen nemen. Terwijl maken we ook werk van de hoofdwegen in het park. Die zullen ervoor zorgen dat wandelaars en fietsers vlot en comfortabel de zwemvijver kunnen bereiken van aan de Demeroever, de Mottebrug of de Diestsesteenweg.”

Daarna deelprojecten afwerken

Daarna worden de andere deelprojecten stelselmatig afgewerkt. “Denk maar aan de inrichting van de natuurvijver, waar niet alleen scholen terecht zullen kunnen voor natuureducatie, maar ook de passerende natuurontdekker of rustzoeker zal kunnen genieten. Of aan de aanleg van het Schoonhof: een groot, rechthoekig grasveld, afgezoomd en doorkruist met bomenrijen, een knipoog naar de vroegere kasteeltuin. Op dat grasland wordt het zalig chillen, spelen, sporten en picknicken en, als het lang genoeg vriest, schaatsen.”

Ook de visvijvers worden aangepakt.  We herstellen en vergroenen de oevers en er zullen ook heel wat pontons komen waar de vissers hun hartje kunnen ophalen, al reserveren we er ook een paar voor wie er gewoon wat wil komen luieren. Aan de andere kant van de zwemvijver kunnen in de toekomst wat verblijfhutjes (of soortgelijke) komen. Ook rond de vijvers staat er nog heel wat op stapel. Denk maar aan de bijkomende meandering van de Motte. Zo ontstaat er een speeleiland dat een mooie uitloper krijgt, verder het park in. Tussen al deze zaken in behouden we nog een mooie, open vlakte om grotere evenementen te organiseren.”

Voor de kleinere, intiemere wordt er gekeken naar de huidige taverne. “Die gaat op termijn weg, maar we behouden de vloerplaat en maken van de loods een mooie, open overkapping voor regenachtige dagen. Dat kan pas van zodra het nieuwe horecagebouw, langs de oever, klaar is. Dat pakken we aan samen met het dienstengebouw voor de zwemvijver, de sportstand en de evenementenweide. Daar vind je dan douches, sanitair en dergelijke.”.

De volgorde en timing van de deelprojecten ligt nog niet helemaal vast.We willen stap voor stap gaan, zodat het grootste deel van het park altijd toegankelijk blijft en we maar enkele delen tijdelijk moeten afsluiten. We bekijken ook welke quick wins we kunnen maken, wat de meest logische opeenvolging van de stappen is en we stemmen de realisatie ook af op de beschikbare budgetten van jaar tot jaar. Alleszins: we hebben een Schoon Plan voor Park Schoonhoven en de realisatie ervan start nu”, besluit burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld)