Stad Aarschot herdenkt oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog

WO I Aarschot

Er werden bloemen neergelegd bij het Sint-Rochusmemoriaal aan de Gijzelaarsstraat en er werd hulde gebracht aan zowel het oorlogsmonument in de Leenstraat als het monument van Kapitein Gilson.

Het Sint-Rochusmemoriaal werd opgericht ter herdenking van de Aarschotse slachtoffers van de gruwelijke oorlogsmisdaden in augustus 1914. Kapitein Gilson voerde het bevel over een eenheid die op 19 augustus 1914, nabij de Liersesteenweg, ondanks zware verliezen en een vrijwel uitzichtloze situatie, de Duitse vijand twee uur lang wist op te houden, waardoor het Belgische leger zich veilig kon terugtrekken. De Koninklijke Harmonie Oud-strijders Aarschot had de eer om de muzikale hulde te brengen.

Burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD) hield een toespraak en herhaalde de woorden van E.H. Jozef Devroey: "Vergeven, ja. Vergeten, nooit." Het is aan Devroey te danken dat de gebeurtenissen van 19 augustus 1914 in Aarschot niet in de vergetelheid zijn geraakt. Hij maakte het tot zijn levenswerk om te achterhalen wat er werkelijk was gebeurd. Hij reconstrueerde de feiten van de bloednacht, de uren ervoor en de dagen erna door met overlevenden en getuigen te spreken, toen dat nog mogelijk was. Laten we blijven vertellen wat Aarschot heeft meegemaakt. Het is ons verhaal. Het is een deel van wie we zijn, als martelarenstad."

WO I - monument Gilson

Lees meer over