MGB kiest om alleen te besturen in Begijnendijk: Samencd&v uit zorgen over fragiele meerderheid

Lijsttrekker David Janssens (midden), toekomstig schepen en toekomstig burgemeester Bob Michiels op het debat van UNIZO.
Verkiezingen

MGB heeft besloten om de komende zes jaar alleen het bestuur te voeren in Begijnendijk. 

N-VA en Vlaams Belang wisten elk één zetel te bemachtigen, terwijl S.A.F.E. en LEEF hun zetel verloren. "De afgelopen week hebben we overleg gehad met alle verkozen politieke partijen om de verschillende opties voor samenwerking te verkennen", aldus toekomstig burgemeester Bob Michiels (MGB). "Uit de gesprekken bleek echter duidelijk dat de zetelverdeling het erg lastig maakte om een geschikte coalitiepartner te vinden."

Samencd&v, dat met 8 zetels in de oppositie belandt, uit haar bezorgdheid over de krappe meerderheid waarmee MGB zal regeren. Huidig burgemeester en Samencd&v-lid Bert Ceulemans wijst op de zwakke basis van het alleenbestuur. “Maar liefst 58,1% van de inwoners heeft niet op MGB gestemd. Het feit dat een partij met minder dan de helft van de stemmen de gemeente alleen bestuurt, roept vragen op. Dit is mogelijk de krapste meerderheid van het land, en dat voelt niet alleen ondemocratisch, maar lijkt ook moeilijk werkbaar", aldus Ceulemans. Hij benadrukt dat een legislatuur van zes jaar lang is en dat MGB elke gemeenteraad – minstens 60 in totaal – moet zorgen voor een stabiele meerderheid. Daarnaast waarschuwt hij voor de uitdagingen die een alleenbestuur met zich meebrengt, zoals mogelijke interne conflicten of afsplitsingen die de werking zouden kunnen bemoeilijken.

"N-VA heeft geen werkbaar aanbod gekregen om eventueel deel te nemen aan het gemeentebestuur en een stabielere meerderheid te vormen. Over inhoud is nauwelijks gepraat. De uiteindelijke beslissing om toch met de krapste meerderheid mogelijk een gemeentebestuur te vormen zonder een partner toont aan dat MGB niet over haar eigen schaduw wou stappen”, zo laat N-VA lijsttrekker Bart Soree weten. 

Lees meer over