Nieuw stadsdeel Ezeldijk na vijftien jaar ingehuldigd

Ezeldijk

In Diest huldigde burgemeester Christope De Graef (Iedereen Diest) vandaag het nieuwe stadsdeel Ezeldijk in.  Hij deed dat samen met de ruim 300 nieuwe bewoners en de projectontwikkelaars Ciril en Diest Invest. Het ambitieuze project nam maar liefst vijftien jaar in beslag en omvat nu een 250-tal appartementen en lofts, een 30-tal woningen, een seniorencampus met onder meer 95 woonzorgkamers en 47 serviceflats en enkele commerciële ruimtes. Daarmee is het een van de grootste residentiële projecten in Diest van de voorbije decennia.

Het nieuwe stadsdeel aan de rand van het centrum van Diest ligt op de voormalige terreinen van Euro Shoe, de oude Diestse schoenenfabrikant. In 2009 werd besloten om de verlaten site een nieuw leven te geven "Ezeldijk is een mooi voorbeeld geworden van een moderne en duurzame stad-in-de-stad. De oude fabriek heeft in vijftien jaar tijd plaatsgemaakt voor ontzettend veel woongelegenheid, in combinatie met verschillende andere functies, zoals ouderenzorg, commerciële zaken, sociale huisvesting,... We deden dat met het grootste respect voor de omgeving”, zegt CEO van Ciril Pieter Vanhout. 

Rekening gehouden met bestaande omgeving

Voor de aanblik en het design hielden de initiatiefnemers rekening met het naburige Begijnhof. “ Denk maar aan de kleine steegjes die je ook terugvindt in Ezeldijk. Daarnaast hebben we ook meegewerkt aan het openleggen van de Demer. Dat alles zorgt er, samen met het 800 vierkante meter grote park, voor dat jong en oud hier kan samenkomen en dat de buurt leeft. Het project heeft ook oog voor duurzaamheid, denk bijvoorbeeld aan de vele Bijna-Energieneutrale (BEN) woningen.”

Lees verder onder de foto

 

Ezeldijk
Na vijftien jaar werd nieuw stadsdeel ingehuldigd.

Opmerkelijk detail

Opmerkelijk detail is dat partner Diest Invest wordt geleid door Jan Vanonckelen en schepen Pascale Vanaudenhove wiens vader Omer destijds mee Euro Shoe/Shoe Post oprichtte. “We zijn trots dat we op deze site een meerwaarde kunnen bieden aan de Diestenaars. Ezeldijk is een vernieuwend project, sociaal en open voor iedereen. Volledig in de geest van Omer Vanaudenhove. We zijn er rotsvast van overtuigd dat de 300 gezinnen, tientallen ouderen en handelaars die hier vandaag een nieuwe thuis vinden, er met veel goesting zullen wonen, werken en ontspannen. En bovendien kunnen samenleven in een hechte gemeenschap”, besluit burgemeester De Graef.