Na lange zoektocht vindt KSA Scherpenheuvel nieuwe locatie in Schoonderbuken

25 juli 2024 | 09u54 | Gepost door feija.vanhoudt…
Nieuwe gebouw KSA Scherpenheuvel in Schoonderbuken

In 2019 werd het gebouw van KSA Scherpenheuvel in de Rozenstraat verkocht door het aartsbisdom. Daarom moesten ze op zoek naar een nieuwe locatie, die ze nu eindelijk gevonden hebben.

Een gebouw op het binnenplein van de Oude Jongensschool in deelgemeente Schoonderbuken wordt vanaf nu hun stekje. Dit was noodzakelijk om het voortbestaan van de jeugdbeweging te waarborgen, terwijl ze op lange termijn blijven streven naar een permanente locatie in Scherpenheuvel zelf.

Eerder gebruikten ze dus een gebouw in de Rozenstraat dat ter beschikking werd gesteld door de zusters Ursulinen. In 2019 werden ze echter op de hoogte gebracht dat het aartsbisdom hun gebouw ging verkopen. KSA Scherpenheuvel klopte aan bij de stad, de Kerkfabriek, lokale scholen, enz., maar niemand kon hen op korte termijn een alternatief bieden. Dankzij de goodwill van de nieuwe eigenaar van het gebouw in de Rozenstraat kon KSA Scherpenheuvel toch nog enkele jaren langer gebruikmaken van het gebouw en de omliggende terreinen.

Ondertussen bleef KSA Scherpenheuvel achter de schermen zoeken naar zowel korte- als langetermijnoplossingen om zo het voortbestaan van de jeugdbeweging veilig te stellen. Als kortetermijnoplossing werd de piste van werf- en klascontainers op de site van GC den egger onderzocht. Deze containers zouden dan voor enkele jaren dienst kunnen doen als tijdelijke jeugdlokalen, maar al snel bleek dat deze plannen op een aantal stedenbouwkundige obstakels stuitten. Vanuit de stad werd ook een voorstel gedaan om in het centrum van Scherpenheuvel een leegstaande woning in gebruik te nemen, maar ook hier werd er op problemen gebotst op vlak van brandveiligheid.

In 2023 werden de koppen nog eens bij elkaar gestoken om het idee van een verhuis naar deelgemeente Schoonderbuken op tafel te leggen. Op het binnenplein van de Oude Jongensschool staat een gebouw dat in het verleden gebruikt werd door KLJ Schoonderbuken en dat tot eind 2021 in gebruik was door Buurthuis Onderons. Het idee van een verhuis rijpte wat verder en begin 2024 besliste KSA Scherpenheuvel om in te gaan op het voorstel van de stad.

"Het gebouw werd de voorbije maanden opgefrist met onder andere een controle van de elektriciteit en nieuwe dubbele beglazing. Tegen het einde van de zomer zal de verwarming een update krijgen zodat KSA Scherpenheuvel ook in de winterperiode zijn werking kan voortzetten", stelt Kris Peetermans (Open Vld), schepen van Sport, Recreatie en Vrije Tijd. "Er zal ook een omheining en poort geplaatst worden, zodat de veiligheid van de leden gegarandeerd kan worden. Met de aanleg van een nieuw speelterrein op het achterliggende terrein, heeft KSA Scherpenheuvel een prima uitvalsbasis gekregen om deze onzekere periode te overbruggen." 

"Op lange termijn is KSA Scherpenheuvel nog wel steeds op zoek naar een permanente oplossing. De jeugdbeweging zou op termijn namelijk graag terug naar Scherpenheuvel verhuizen. KSA Scherpenheuvel zelf kijkt hiervoor naar een plaatsje binnen het nieuwe aan te leggen stadspark op de site van den egger. Ook binnen enkele toekomstige verkavelingen worden de mogelijkheden bekeken om de KSA te huisvesten", vult schepen van Jeugd, Inne Pauwels (CD&V), aan.

Nieuwe gebouw KSA Scherpenheuvel in Schoonderbuken
Nieuwe gebouw KSA Scherpenheuvel in Schoonderbuken.
Oude gebouw KSA Scherpenheuvel in Rozenstraat
Oude gebouw KSA Scherpenheuvel in Rozenstraat.

Lees meer over