Veilig op kot in Tienen

cartoon

Het is haast niet te geloven, maar in 2025 bestaat de Leuvense universiteit 600 jaar. Duizenden jonge geesten werden tijdens deze zes eeuwen verrijkt door de academische wijsheid van de eerbiedwaardige alma mater. Hun aantal nam jaar na jaar toe. 

In 'Beschryf van oud en nieuw Loven', een bescheiden boekje gedrukt in 1829, vermeldt Jean-Babtiste amper 685 studenten. Vandaag loopt hun aantal in de vele duizenden, onder wie ook heel wat buitenlandse boekenwurmen uit alle continenten. Een grote meerderheid - ze zijn met meer dan 40.000 - onder hen gaat op kot. En daar knelt het schoentje. Studentenkoten zijn immers niet meer wat ze ooit geweest zijn, namelijk een kot. Studenten zijn dat trouwens ook niet. Nogal eens verwende nesten die het gewend zijn om eieren onder hun gat gelegd te krijgen. Ze zijn dan ook niet langer tevreden van een klassiek “kot”, maar willen een deftige kamer met alle hedendaags comfort en - waarom ook niet, als het even kan - een klein appartement. 

In Leuven bestaat een discrepantie tussen de vraag en het aanbod, waardoor de prijzen de pan dreigen uit te swingen. In nood kent men zijn vrienden. Tienen schiet de provinciehoofdstad ter hulp en maakt zich klaar om kennisverwervers hier te verwelkomen. Naar verluidt is onze stad gezegend met een scala aan sterke punten om hen naar hier te lokken. Ze ligt op een boogscheut van Leuven en heeft een vlotte verbinding met het openbaar vervoer. Dat er aan de stationsomgeving nog wat moet gesleuteld worden, klopt natuurlijk. Belangrijker is evenwel dat er om het kwartier een verbinding is met de grootstad. Het aantrekken van studenten zou ook heel wat voordelen meebrengen voor de stad op het vlak van economie, werk, vastgoed en imago. Ze zijn ook goed om meer leven in de brouwerij te brengen.

De jongste gemeenteraad bracht klaarheid in de kenniskaravaan die ze hier in Tienen verwachten: enerzijds hoger opgeleide buitenlanders die specialiseren in kortere opleidingen, anderzijds stagiair-artsen en verpleegkundigen die werken in onze klinieken. Op lange termijn moet de aanwezigheid van kotstudenten de opleidingsinstituten inspireren om ter plekke opnieuw hoger onderwijs aan te bieden, zoals dat hier vroeger het geval was.

Om misbruiken te voorkomen en vastgoedvampiers de wind uit de zeilen te nemen, keurde de gemeenteraad een reglement goed waaraan studentenverblijven moeten voldoen. Verhuurders moeten een omgevingsvergunning, een conformiteitsattest en een brandweerattest hebben. Pas dan kan de eigenaar het verplichte kotlabel bekomen dat zichtbaar aangebracht wordt aan de voorgevel van het gebouw. Een dergelijke aanduiding zal in de toekomst over het hele Vlaamse grondgebied worden ingevoerd. Naar wordt vernomen, heeft de stad een Limburgse onderneming met veel ervaring in de verhuur van studentenhuisvesting onder de arm genomen om ook in Tienen geregeld inspecties door te voeren.

Rik Poulman