Reizigers zitten uren vast op trein na bovenleidingbreuk, tijdlang geen treinverkeer tussen Leuven en Landen

Treinverkeer stilgelegd
Zondagavond werd de hulpverleningszone Oost opgeroepen voor een incident in het station van Landen. Een trein had bij het binnenrijden van het station, rond 20.30 uur, de bovenleiding van 3.000 volt beschadigd.

Hierdoor ontstond een kleine brand die snel onder controle was. Erger was het gesteld met het 25-tal reizigers aan boord van de trein. Doordat de beschadigde bovenleiding op de trein lag, mochten deze de trein niet verlaten zolang het gevaar op elektrocutie niet volledig kon worden uitgesloten. Om dit te garanderen moest de bovenleiding spanningsloos worden gesteld en aan de beide kanten van de trein worden geaard. Een werkje dat door Infrabel werd uitgevoerd. Rond 22.15 uur konden de reizigers met behulp van een reddingsplatform van de trein worden geëvacueerd.

Het treinverkeer tussen Leuven en Hasselt werd door het incident heel de avond onderbroken. Er werden vervangbussen ingezet en sinds maandagochtend is er één spoor in Landen vrijgegeven.

Treinverkeer blijft verstoord

Het treinverkeer blijft ernstig verstoord. Zo rijden er geen treinen tussen Landen en Hasselt, maar wel bussen. Ook tussen Leuven en Landen is het aantal treinen beperkt.

De oorzaak van het probleem aan de bovenleiding wordt nog onderzocht. Ondertussen gaat de prioriteit uit naar het zoeken van alternatieven voor de reiziger en het herstellen van de bovenleiding. 

De NMBS raadt iedereen aan om vooraf de online reisplanner te raadplegen.

Lees meer over