Gemeenten waarschuwen voor wijziging straatverlichting vanaf januari 2023

31 december 2022 | 11u32 | Gepost door dvdg.media@tel…
straatverlichting
Opgelet. Al snel na de aanvang van het nieuwe jaar zal ook de regeling tot straatverlichting in heel wat gemeenten veranderen. Het wordt opletten geblazen.

Voor wie het inmiddels was vergeten melden enkele steden en gemeenten uit de regio nog eens dat de regeling van de openbare straatverlichting vanaf januari wijzigt. Dit namelijk om reden van energiebesparing.

"Openbare verlichting is een torenhoge kost op de energiefactuur van een lokaal bestuur. Zeker nu de energiekosten de pan uit swingen. In overleg met Fluvius en enkele omliggende steden en gemeenten nemen we een belangrijke maatregel om op korte termijn een besparing te realiseren", zegt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD). "Zo zal vanaf januari 2023 tijdens de nachten in de week van 23 tot 5 uur de openbare verlichting gedoofd worden. Op vrijdag- en zaterdagnacht blijft de straatverlichting wel de hele nacht aan."

Intergemeentelijk initiatief

Dit initiatief wordt intergemeentelijk aangepakt, namelijk Aarschot samen met Baal, Begijnendijk, Herselt, Westmeerbeek, Scherpenheuvel-Zichem, Diest en Houwaart die zich in hetzelfde geografische Fluvius-gebied bevinden.

Waar nodig zullen de steden en gemeenten extra reflectoren plaatsen om de leesbaarheid van de weg te vergroten. Maar ze vragen alvast extra aandacht voor een goede zichtbaarheid in het verkeer. "Zorg ervoor dat je als zwakke weggebruiker goed verlicht bent wanneer het duister of donker is. Zorg voor degelijke fietsverlichting en draag als voetganger ook een lichtje en/of een fluohesje", zegt Rutten.

Deze maatregel wordt constant grondig geëvalueerd door de betrokken openbare besturen in samenspraak met Fluvius.

Gewestwegen

Gezien de richtlijnen van Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters zal het Agentschap Wegen en Verkeer de verlichting langs de  gewestwegen niet uitschakelen.

Lees meer over