Fietssnelweg riskeert natuurgebied Snoekengracht te verminken: Natuurpunt Velpe-Mene protesteert en vraagt andere route

23 mei 2022 | 14u52 | Gepost door christian.henn…
Aanleg fietssnelweg © Natuurpunt

Een deel van de fietssnelweg tussen Leuven en Tienen, tot in Bost-Boutersem wordt nu al aangelegd. De strook van aan Vertrijk station tot in Kumtich zou dwars door natuurgebied gaan als het fietspad rechtdoor wordt getrokken, zoals voorzien. “We zijn absoluut niet tegen de fietssnelweg, maar hem aanleggen dwars door natuurreservaat Snoekengracht in vengebied, kan niet. We voeren nu al actie om de provincie duidelijk te maken dat er een alternatief tracé moet gezocht worden”, zegt Hugo Abts, voorzitter van Natuurpunt Velpe-Mene.

Het eerste deel van de fietssnelweg is al in aanleg (foto). “Voor het tweede stuk tussen Bost-Boutersem en Vertrijk station is de studie zo goed als rond. Voor het derde stuk van Vertrijk tot Kumtich is er een groot probleem. Er worden op dit ogenblik wel alternatieven bekeken, maar wij willen nu al duidelijk maken aan de provincie dat aanleg door de Snoekengracht niet kan”, zegt Hugo.

Aanleg van een fietsweg in vengebied is sowieso onwettelijk en kan niet vergund worden

Hugo Abts
Natuurpunt

“De Snoekengracht is een ven en veengebied en bovendien een erkend natuurreservaat. Een 5 meter brede wegzate hierin aanleggen zou onvermijdelijk schade toebrengen aan dit gebied. Strikt genomen kan de provincie hier geen vergunning voor krijgen, want het gaat om vengebied. Maar men heeft te lang vastgehouden aan een fietspad in rechte lijn, terwijl alternatieven mogelijk zijn. Het is nu het ogenblik om iedereen wakker te schudden en te doen nadenken over een ander tracé. Bovendien is er nog een probleem in Kumtich waar het fietspad in rechte lijn aan de terrassen van de vroegere spoorwegtunnel zou komen. Ook daar moet een alternatief gezocht worden”, besluit Hugo.

Lees meer over