"Afstand doen van dwangsommen of trage weg op eigendom heropenen", Reekmans versus Steenwegen in Glabbeek

Reekmans versus Steenwegen

Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij) geeft zich niet gewonnen in het dispuut met trage wegen activist Marc Van Damme en gewezen raadslid van Samen Groen Lowie Steenwegen. Integendeel, Steenwegen krijgt nu de keuze tussen afstand doen van de dwangsommen die hij kreeg van de rechter of de voetweg weer heropenen die door zijn eigendom loopt.

Eerder oordeelde de rechter dat de gemeente Glabbeek 45.500 euro aan dwangsommen moest betalen aan Van Damme en Steenwegen in verband met voetweg 43 maar het verhaal is blijkbaar nog niet ten einde.

De voetweg nr. 79 loopt via de Bergstraat in Zuurbemde onder andere door de eigendom van Steenwegen. Het gemeentebestuur van Glabbeek had de intentie om ook deze af te schaffen omdat we alle inwoners gelijk willen behandelen. De procedure voor afschaffing werd door de gemeenteraad goedgekeurd op schriftelijke vraag van de echtgenote van Lowie Steenwegen. Zijn kompaan, Marc Van Damme, diende bezwaar in tegen deze afschaffing bij de minister. Vermoedelijk wist hij niet dat deze voetweg door Steenwegen zijn eigendom liep. De minister schorste de gemeenteraadsbeslissing tot afschaffing wegens onvoldoende motivering door de gemeente. De procedure moet nu dus opnieuw gebeuren, maar de Dorpspartijmeerderheid koppelt hier nu voorwaarden aan: ofwel doet Lowie Steenwegen afstand van de eventuele dwangsommen (waarvan hij recht heeft op de helft) voor de voetweg nr. 43 of anders wordt de voetweg nr. 79, die door zijn eigendom loopt, heropent.”

Niet tolereren als beschaafde maatschappij

Volgens Reekmans hanteert de meerderheid al jaren een beleid waarbij ze elke inwoner op eenzelfde manier behandelen. “Verdwenen trage wegen die door woningen, bedrijven, bouwgronden of dwars door eigendommen van bewoners lopen, schaffen we af. Maar omdat Lowie Steenwegen andere inwoners mee dagvaardde over voetweg 43 door hun woning en nu zelfs dwangsommen hiervoor durft te komen graaien in de gemeentekas van het dorp, waar hij nota bene zelf 18 jaar gemeenteraadslid was, verandert de zaak voor ons. We zijn nog vriendelijk en geven hem de kans afstand te doen van eventuele dwangsommen voor de voetweg nr. 43, doet hij dat niet, dan zullen we hem als gemeente ook niet langer helpen met het probleem van zijn voetweg”, zegt burgemeester Reekmans die zowel Van Damme als Steenwegen eerder een vloek noemt dan een zegen voor het trage wegenbeleid in Vlaanderen.

“We hebben zelfs de familie Steenwegen geholpen om deze verdwenen trage voetweg door hun eigendom te laten afschaffen. Maar het huidig gedrag van het gewezen groene gemeenteraadslid kan je als beschaafde maatschappij niet tolereren. Enerzijds wil hij dwangsommen uit de gemeentekas in zijn zakken steken op kap van andere inwoners die, net zoals hijzelf een voetweg door hun eigendom hebben lopen, en anderzijds rekent hij wel op de hulp van de gemeente om zijn vergelijkbaar probleem met een voetweg voor hem op te lossen. Hiermee geven we als bestuursmeerderheid nu een zeer sterk signaal dat we drieste acties zoals deze van gewezen gemeenteraadslid Lowie Steenwegen van Samen Groen rond verdwenen voetwegen tegen andere inwoners nooit (nog) zullen pikken.” 

Op de Facebookpagina Ge zijt van Glabbeek circuleert nu al een uitnodiging van boze inwoners om te gaan wandelen op de trage weg die over de grond van Steenwegen loopt