Glabbeek herdenkt wereldoorlogen met interactieve tentoonstelling: "We laten verhalen van toen herleven"

wo

In Glabbeek kan je van vrijdag 6 tot maandag 9 september naar een interactieve tentoonstelling over het leven in het dorp tijdens WO I en WO II. In het bijzonder wordt de 110de verjaardag van het begin van WO I en 80 jaar bevrijding aan het einde van WO II herdacht. “Dankzij onze samenwerking met meerdere musea kunnen we ook exclusief Duits en Brits luchtafweergeschut, artillerie, een pantservoertuig, een camion, een jeep, meerdere soldatenuniformen en veel meer exposeren”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij).

De tentoonstelling is een initiatief van het gemeentebestuur in samenwerking met de gemeentelijke cultuur -en erfgoedraad, de Heemkundige Kring Glabbeek, defensie, het museum ‘44 uit Meensel-Kiezegem, de modelbouwclub uit Tienen en het oorlogsmuseum van Overloon.

Met 56 grote tentoonstellingspanelen worden heel wat oorlogsverhalen verteld die zich in het dorp afspeelden tijdens de wereldoorlogen. “De kans is groot dat heel wat inwoners ook de foto en het oorlogsverhaal van één van hun familieleden zullen ontdekken omdat we enorm veel mensen van bij ons, die leefden tijdens de oorlogsjaren, in de kijker zetten."

Acteurs van de drie lokale toneelverenigingen brengen dan weer, via vijf korte filmpjes, ooggetuigen uit beide oorlogen weer tot leven en op de tentoonstelling staan ook heel wat spullen uit die gruwelijke periodes. “We stellen een originele Duitse Flak 88 tentoon die als afweergeschut werd gebruikt om de Lancaster NN775 neer te halen, een film van dorpsgenoot Guido Kestens over de opgraving van het toestel wordt ook vertoond. Ook het Brits afweergeschut, dat opgesteld stond in ons dorp tegen de vliegende bommen, kan je er bekijken. “

Museum 44 herdenkt razzia's van weleer

Museum 44 uit Meensel-Kiezegem is eveneens aanwezig en blikt er terug op de razzia's in 1944 waarbij de meeste opgepakte mensen niet meer terugkeerden na de oorlog. “Ook de verhalen van vier inwoners van ons dorp die tijdens de razzia’s werden opgepakt, drie van hen lieten het leven in de concentratiekampen, worden belicht, net als de crashes van twee Duitse en twee Britse vliegtuigen in ons dorp. De Heemkundige Kring tenslotte gaat nog dieper in op enkele oorlogsverhalen uit ons dorp.”

Inkom is gratis

De tentoonstelling loopt in Hangaar 44. Op vrijdagavond is er, na de muzikaal omkaderde herdenkingsviering om 19 uur,een avondnocturne tot 22u (muzikale omkadering door de Koninklijke Harmonie Crescendo en doedelzakspelers).

Op zaterdag en zondag kan je van 10 tot 19 uur doorlopend de tentoonstelling bezoeken en op zondag is er in de namiddag muzikale randanimatie met o.a. het accordeongezelschap Kriebel en Huksel. Op maandag is er een geleid bezoek tussen 10 en 13 uur voor de leerlingen van de derde graad van de drie Glabbeekse scholen. De inkom is gratis. 

Lees meer over