49 liter/m² regenwater tijdens noodweer in Glabbeek

noodweer Glabbeek

Glabbeek kreeg het tijdens de zware regenval donderdagavond hard te verduren. Op minder dan 45 minuten kreeg de gemeente met 49 liter/m² enorm veel regenwater te verwerken. Bovendien leek de enorm felle wind op een soort windhoos.

Voor drie daken moest de brandweer ter plaatse komen voor weggewaaide dakpannen en op vier locaties waaiden bomen uit. In deelgemeenten Bunsbeek en Attenrode versperden bomen het wegdek en in de Grotestraat, Rode, Kapellenstraat, Steenbergestraat, Torenstraat, Pamelenstraat en Zuurbemde stond het wegdek volledig onder water en kon de riolering het water niet verwreken. Op het kruispunt Zuurbemde/Bergstraat en op het kruispunt Rode/Kapellenstraat ging dit gepaard met enorme modderoverlast. Een zestal woningen werden getroffen door water en modder in de woning en/of kelder. Burgemeester 

“We waren quasi onmiddellijk ter plaatse en activeerden dadelijk de gemeentelijke waterdienst waardoor we binnen het half uur meerdere gemeenteploegen op het terrein hadden. We sloten om veiligheidsredenen de Kapellenstraat en een gedeelte van Zuurbemde af. Onze gemeentediensten ruimden de modder van de straten, hielpen ondergelopen kelders leegpompen, omvergewaaide bomen ruimen en plaatsten de nodige signalisatie. De brandweer hielp de getroffen bewoners waar het dak ging vliegen, maar wat vooral opviel was de enorme solidariteit onder onze inwoners die elkaar hielpen met het opkuisen. Glabbeek kreeg een stevige tik van een soort windhoos met veel neerslag, maar we beseffen ook dat het nog veel erger had kunnen zijn”, zegt burgemeester Peter Reekmans die samen met eerste schepen Kris Vanwinkelen (beiden Dorpspartij) ter plaatse ging donderdagavond.  

De gemeente legde al op verschillende plaatsen bufferbekkens aan en er zijn er nog meer gepland.

 

noodweer

Lees meer over