Cameraschilden in schoolomgevingen Glabbeek, Bunsbeek en Kapellen voor eind 2021 operationeel

12 november 2021 | 14u13 | Gepost door rik.poulman@te…
cameraschild

De gemeente Glabbeek sloot een concessieovereenkomst af met Trafiroad voor de plaatsing van cameraschilden in de schoolomgevingen in de dorpskernen van Glabbeek, Bunsbeek en Kapellen. Die zullen nog voor het einde van dit jaar operationeel zijn.

“Glabbeek is hiermee de allereerste gemeente in Vlaanderen die al zijn schoolomgevingen op deze manier zeer veilig maakt. De voorbije week werden de palen met bekabeling al geplaatst en de komende weken zullen de camera’s geplaatst worden, zodat de cameraschilden nog voor eind dit jaar operationeel zullen zijn”, aldus burgemeester Reekmans.

Wie in de toekomst te snel blijft rijden in de buurt van de drie scholen bij het begin en einde van schooldagen zal zich steeds aan een boete mogen verwachten. “Op deze manier zullen we pas echt het rijgedrag van bestuurders in de buurt van scholen in de dorpskernen doen veranderen en verhogen we fors de verkeersveiligheid van onze allerjongste inwonertjes”, klinkt het bij gemeenteraadsleden Simon Vandermeulen en Katrien Vanherck (Dorpspartij). “We behouden bovendien een variabele zone 30 bij het begin en einde van schooldagen, op alle andere momenten blijft de toegelaten snelheid 50 km/u.  Wij zijn trouwens de eerste landelijke gemeente in Vlaanderen die via de GAS 5 procedure snelheidsovertredingen in al haar schoolomgevingen via cameraschilden gaat verbaliseren.”

De cameraschilden bevatten naast traject-controle ook ANPR-camera’s waarmee tegelijk ook de dorpskernen heel wat veiliger worden gemaakt. De cameraschilden scannen ook de kentekens van alle voorbijrijdende voertuigen, waardoor de politie hieruit heel wat informatie kan halen bij inbraken of criminaliteit.

Lees meer over