Erfpacht maakt vernieuwing parking Glazuur in Glabbeek mogelijk

3 februari 2022 | 10u00 | Gepost door rik.poulman@te…
Er zit sleet op de parking door jarenlang gebrek aan onderhoud. Met de erfpacht komt er beterschap.

Het gemeentebestuur van Glabbeek en de kerkfabriek sluiten een erfpachtovereenkomst voor 30 jaar waarna de parking van de Glazuur volledig vernieuwd wordt en een openbaar karakter krijgt.

De kerkfabriek van Glabbeek en de vzw Glazuur zijn eigenaar van de parking aan de Glazuur. Sinds de aanleg van deze parking in 1980 heeft deze intussen al meer dan 40 jaar een semi openbaar karakter, wat nooit geofficialiseerd werd tussen de gemeente en de kerkfabriek/vzw Glazuur. Op de gemeenteraad van 10 februari 2022 wordt hiervoor een erfpachtovereenkomst en een officieel recht van medegebruik voor 30 jaar goedgekeurd.

Na het officialiseren van dit medegebruik voor publiek nut kan de gemeente Glabbeek hierdoor eindelijk de volledige vernieuwing met een geraamde kostprijs van 60.000 euro voor de parking financieren.

“De parking wordt al jaren door heel wat inwoners frequent gebruikt, maar is vooral belangrijk als stapstopparking voor het brengen en ophalen van de kinderen van de gemeenteschool”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). “Daarom gaan wij investeren in een totale heraanleg van de parking.”

Openbare aanbesteding

Om deze investeringskost van ruim 60.000 euro te kunnen financieren moest er hiervoor eerst een erfpachtovereenkomst en een recht van medegebruik afgesloten worden met de kerkfabriek van Glabbeek en de vzw Glazuur.

Reekmans: “Doordat de gemeente jaarlijks heel wat belastinggeld in de werking van de kerkfabrieken investeert vinden we het logisch dat ook de eigendommen van de kerkfabriek in de toekomst ter beschikking blijven staan van alle inwoners. Nu we een akkoord bereikt hebben met de kerkfabriek en de vzw Glazuur kunnen we nu eindelijk deze parking grondig heraanleggen. Dit is ook absoluut nodig, want de dolomiet van de parking veroorzaakt vandaag heel wat stof en veel gebruikers mijden meer en meer de parking door de putten erin die met de jaren steeds talrijker werden.”

Op de gemeenteraad van 10 februari 2022 zullen de erfpachtovereenkomst en de overeenkomst van recht op medegebruik van de parking voor 30 jaar goedgekeurd worden. Het is de bedoeling om op korte termijn een openbare aanbesteding te doen.

Lees meer over