Glabbeek zet fors in op ontharding in de strijd tegen wateroverlast

Burgemeester Peter Reekmans (links) en waarnemend burgemeester Kris Vanwinkelen

De gemeente Glabbeek maakt fors werk van ontharding in de strijd tegen de wateroverlast waarmee regelmatig te kampen krijgt. “Met de recente aanleg van een nieuwe parking aan het kerkhof van Glabbeek en de vernieuwing van de Glazuurparking, die momenteel in uitvoering is, investeren we in mooie nieuwe parkings in het centrum van ons dorp en maken we tegelijk ook werk van ontharding. Ook aan het gemeentehuis wordt eind dit jaar een nieuwe landschapsparking met waterdoorlatende materialen aangelegd. Daarna volgen nog de aanleg van nieuwe parkings met waterdoorlatende materialen aan het kerkhof van Kapellen, aan de gemeentelijke evenementenhal Hangaar 44 en aan het oud gemeentehuis van Attenrode-Wever”, zegt waarnemend burgemeester Kris Vanwinkelen (Dorpspartij).

Tijdens de Paasvakantie werd de kleine Glazuurparking (fase 1) al vernieuwd en tijdens de zomervakantie wordt nu ook de grote Glazuurparking (fase 2) volledig vernieuwd. “De werken worden bewust gefaseerd uitgevoerd tijdens schoolvakanties om de hinder in de schoolomgeving tot een minimum te kunnen beperken. In totaal komen er 70 afgelijnde parkeerplaatsen, een fietsenparking en twee oplaadpalen voor elektrische voertuigen. Deze werken vormen geen hinder voor doorgaand verkeer op de Dries, maar de grote Glazuurparking kan in deze periode niet gebruikt worden voor evenementen in de Glazuur of parkeren door bewoners.”

Tegelijk pakt de gemeente verschillende problemen van wateroverlast aan.

“Dit realiseren we met structurele aanpassingswerken, de aanleg van bufferbekkens en het plaatsen van roosters om onder het wegdek extra wateropvang te voorzien. Momenteel zijn er heel wat werken in het centrum van Attenrode bezig, waarbij we maximaal aandacht hebben voor maatregelen in de strijd tegen wateroverlast. Maar ook ontharden van het openbaar domein draagt hiertoe bij.”

Bij de aanleg van alle nieuwe parkings kiest Glabbeek bewust voor ontharding van het openbaar domein, er wordt gewerkt met waterdoorlatende materialen en de aanleg van groenaccenten. “Hiermee passen we ons als gemeente concreet aan tegen de huidige en de te verwachten gevolgen van de klimaatsverandering (klimaatsadaptatie). Glabbeek was trouwens de eerste gemeente in Vlaams-Brabant die zijn gemeentelijk klimaatactieplan 2021-2030 opmaakte. We maakten een haalbaar en vooral betaalbaar klimaatactieplan op met concrete financieel berekende doelstellingen.”

 

Lees meer over