Stad neemt Gewestweg over: Stationsstraat wordt autoluw met voorrang voor fietsers en wandelaars

3 mei 2022 | 14u06 | Gepost door christian.henn…
Het schepencollege waar de Stationsstraat over het Markplein loopt

Het Vlaamse Gewest start de procedure op om de N283 vanaf het centrum in Landen tot aan de grens met buurgemeente Linter over te dragen aan het stadsbestuur. Het gaat om een hele afstand vanaf de grens in Neerlanden over Rumsdorp, de Kerkstraat, de Stationsstraat tot voorbij de brug over de spoorweg, ongeveer tot aan domein ’t Park. “Dit betekent dat we eindelijk eigenaar van de Stationsstraat worden, waardoor we die straat kunnen herin richten zoals we zelf willen”, zegt burgemeester Gino Debroux.

Het gaat op dit ogenblik om een princiepsbeslissing. Het stadsbestuur hoopt dat de definitieve overname over één jaar kan gebeuren. Dan volgt een proefopstelling en de eigenlijke herinrichting van de Stationsstraat en het Marktplein zal einde 2024, begin 2025 gebeuren.

“Het Gewest gaat akkoord met de overname, maar we moeten eerst nog overeenkomen welke kostprijs hieraan verbonden is. Moeten er eerst nog herstellingswerken gebeuren door het Agentschap Wegen en Verkeer of moeten wij het zelf doen met subsidies. Dat moet onderhandeld worden”, aldus burgemeester Gino Debroux (L’anders).

“Voor AWV moest er geen herinrichting van de Stationsstraat komen, voor ons wel”, aldus schepen Gary Peeters (CD&V). “Op dit ogenblik is er wel zone 30 en staan er enkele bloembakken en lampions, maar dat kan veel beter.  We willen er het Markplein bij betrekken en alles herin richten met eenrichtingsverkeer, geïntegreerde terrassen, veel aandacht voor voetgangers, fietsers en bomen. We gaan de auto niet volledig bannen en er moeten ook parkeerplaatsen blijven”.

Lees verder onder de foto

Stationsstraat Landen
Nog altijd doorgaand verkeer in de Stationsstraat

Geen echte ring

“Laden en lossen naar de handelaars toe zal ook moeten mogelijk blijven. Er komt trouwens overleg met de handelaars. We hopen effectief in 2024 te werken te kunnen starten”, voegt schepen Joeri Roosen (CD&V) eraan toe.

De stad Landen is al een tijd bezig met een nieuw mobiliteitsplan, waarbij de burgers geraadpleegd werden. Maar de Stationsstraat bleef het knelpunt met het doorgaand verkeer. “We gaan wel geen echte ring rond Landen maken, maar we onderzoeken wel alternatieven om het centrum te ontlasten. Er bestaan al langer plannen voor de ontsluiting van de Rumsdorpstraat richting industrieterrein. Dat dossier willen we ook heropenen”, besluit de burgemeester.

Lees meer over