“Het ga je goed mijn Mega Mientje, daar in de hemel”, Tiens populair trekpaard overleden

Mega Mientje

Trekpaard Mina van het Broedershof, dat was haar officiële naam maar iedereen kende haar in het Tiense als Mega Mientje, is overleden. In de regio was Mientje zeer populair. Ze liep mee in verschillende edities van Opgewekt Tienen en ze mocht ook meermaals Sinterklaas afhalen aan het station van Tienen, ook de Kerstman kon rekenen op haar hulp. .

 “Ik kreeg Mina van mijn peter en tante voor mijn plechtige communie. Als klein meisje wilde ik altijd een paard met grote voeten. Ik gaf haar het koosnaampje Mientje, maar omdat ze in volwassen toestand rond de 1000 kilo woog, heb ik er Mega Mientje van gemaakt”, vertelt eigenares Axelle Moreau.

Mega Mientje won zeer snel aan populariteit omdat er in de omgeving weinig van deze kolossale paarden waren. Ze werd al eens gevraagd om een rondje te maken met de koets op een verjaardag.

Lees verder onder de foto.

Mega Mientje
Axelle kreeg Mega Mientje voor haar plechtige communie, het dier zou overlijden op 19-jarige leeftijd

Santa's big helper 

Samen met haar ouders en haar broer startte Axelle destijds de vereniging van Tiense Koetsiers. “Zo kwamen we in 2012 op de Grote Markt terecht tijdens Hoeve in de Stad. Met Opgewekt Tienen reed Mega Mientje ook mee, haar hoeven waren wit-blauw gekleurd. In 2015 liep ze dan weer, samen met haar broer Ruige Rob, mee in de Kweikersparade. Ze trok er een boerenwagen die gevuld was met suikerbieten. Ook de Sint mocht ze gaan halen aan het station en de Kerstman mocht ze helpen door met een arrenslee rond te rijden tijdens de kerstmarkt. Hier konden kindjes dan een ritje in maken. Later ging ze mee op de Stadsakker waar we dan ritjes met de huifkar maakte. Mega Mientje was heel populair, ook bij mensen die angst hadden voor paarden. Ze was een paard met heel veel moed en wilskracht maar steeds werkwillig en goed gezind. Ze is 19 jaar geworden. Het ga je goed, mijn Mega Mientje, daar in de hemel”, besluit Axelle.

Lees meer over