Vanaf 1 september ook GAS-boetes voor snelheidsovertredingen in Tienen

Door de invoering van de GAS 5 int de stad de boetes zelf.

De stad Tienen zal vanaf 1 september ook GAS-boetes (lees: administratieve boetes) uitschrijven voor wie zondigt tegen de snelheidsbeperkingen 30 en 50. Zo wil ze de verkeersveiligheid en leefbaarheid in de schoolomgevingen, het centrum en de kernen van de deelgemeentes verhogen.

Vanaf van 1 september zullen beperkte snelheidsovertredingen op plaatsen waar de snelheid gelimiteerd is tot 30 of 50 kilometer per uur beboet worden met administratieve boetes, ook gekend als GAS 5. Hierdoor vallen deze overtredingen niet langer onder het strafrecht. De invoering van GAS 5 biedt het stadsbestuur de mogelijkheid om sturend op te treden op het vlak van de handhaving van de verkeersveiligheid. Met die maatregelen wil de stad Tienen de veiligheid en leefbaarheid verhogen, in het bijzonder in de schoolomgevingen en in de kernen van het centrum en de deelgemeenten. 

Mentaliteitswijziging is nodig
Een grote meerderheid van burgers respecteert de maximumsnelheid. Maar voor een minderheid blijkt informatie en sensibilisatie onvoldoende effect te hebben. Voor deze burgers kan de inzet van camera’s een hulpmiddel zijn om zo toch een mentaliteitswijziging teweeg te brengen. Bovendien kan op die manier de overlast in bepaalde straten verminderd worden.

De inzet van camera’s voor snelheidshandhaving is een complementaire maatregel. Dat betekent dat er afstemming wordt gezocht met alle andere mogelijke maatregelen om de snelheid te respecteren.

GAS 5 boetes
Door de invoering van GAS 5 int de stad de boetes. Toch is de inzet van de camera’s niet gebaseerd op een verdienmodel. De inkomsten van de verkeersboetes worden in een verkeersveiligheidsfonds gestort, zodat ze kunnen geïnvesteerd worden in de verdere optimalisering van de veiligheid en de weginfrastructuur. De inzet van zowel bemande als onbemande camera’s zal op regelmatige tijdstippen geanalyseerd en indien nodig bijgestuurd worden. 

Meer info over de invoering van GAS 5 is terug te vinden op de websites van de stad Tienen (www.tienen.be/gas-5) en de politiezone Getevallei (https://www.politie.be/5910).

Lees meer over