"Veiligheid van Tiense scholieren opgeofferd voor automobilisten die geen parkeerplaats vinden"

Tijdens de schooluren mag men hier in twee richtingen rijden.

De Fietsersbond is niet te spreken over de maatregelen die de stad Tienen neemt in verband met de Academiestraat. "Dit is een stap achteruit", klinkt het.

Deze week werd bekend dat de stad Tienen de Academiestraat terug tweerichtingen maakt, tussen de schooluren door. “Er is uiteindelijk geen gevaar voor scholieren omdat dit tijdens de schooluren is. Voor de school, tussen 8 en 8.30 uur en na de school tussen 15 en 16 uur blijft de Ooievaarstraat een schoolstraat. Dit betekent dat de straat verboden is voor wagens. Maar ook de Academiestraat is dan enkel verkeer, richting Grote Markt. Dit is echt in functie van de scholen en schooluren, zodat we de veiligheid kunnen garanderen. Tussen de schooluren door, als de leerlingen op school zitten, zal het tweerichtingsverkeer worden. Dit opdat chauffeurs zowel vanaf de Gilainstraat naar de Academiestraat richting Veldbornstraat kunnen, maar ook vanaf de Ooievaarsstraat richting Grote Markt of Nieuwstraat", aldus schepen van Mobiliteit Liesbeth Vanderloock (CD&V).

Toch is de Fietsersbond niet echt onder de indruk. “De veiligheid van de scholieren wordt opgeofferd aan automobilisten die rondjes mogen blijven maken om een parkeerplek te vinden. Het is niet enkel tijdens de schooluren, maar de scholieren van de Piso bijvoorbeeld, die gaan ook ’s middags de stad in voor een broodje. De Academiestraat is niet geschikt voor tweerichtingsverkeer en fietsers. We ijveren ook voor minder autoverkeer in de stad. Een mogelijke piste zou zijn om de schoolbussen in te voeren. We betreuren de recente beslissingen zeker om de wijzigingen terug te draaien. Het is natuurlijk onze hoop dat een nieuw stadsbestuur nieuwe opportuniteiten kan scheppen voor een ambitieus verkeersbeleid dat de belangen van alle Tienenaars dient", aldus Mark Hanssens van de Fietsersbond.

Lees meer over