Sint-Rochusmemoriaal krijgt dubbele functie en een fikse heropwaardering

30 maart 2022 | 09u07 | Gepost door redobra@telenet.be
Heropwaardering Sint-Rochusmemoriaal
Het Sint-Rochusmemoriaal, de kerk die gebouwd werd op de plaats van executie van vele Aarschottenaren in augustus 1914, krijgt extra aandacht en renovatie.

Het Sint-Rochusmemoriaal in de Gijzelaarsstraat werd gebouwd om stil te staan bij de Aarschotse slachtoffers van de gruwelijke oorlogsmisdaden in augustus 1914. Om de vaak inmiddels vergeten plaats terug in de kijker te brengen heeft de stad Aarschot een samenwerkingsakkoord met de Kerkfabriek Onze-LieveVrouw, het centraal kerkbestuur en de pastorale zone om het Sint-Rochusmemoriaal op te waarderen.

Het gebouw werd in 1965 gebouwd naar een modern ontwerp van architect Marc Dessauvage. Samen met de gedenkzuil is het Sint-Rochusmemoriaal een beschermd monument en vastgesteld bouwkundig erfgoed in Vlaanderen. “Het Sint-Rochusmemoriaal werd gebouwd op een plek van oorlogsgruwel in onze stad. Elk jaar in augustus eren we er de Aarschotse slachtoffers die er in 1914 koelbloedig geëxecuteerd werden door Duitse soldaten. Een vreselijke gebeurtenis die onze stad getekend heeft, maar die we uit respect voor de slachtoffers niet uit ons geheugen willen wissen. Daarom vinden we het als stadsbestuur belangrijk om deze herdenkingsplaats te koesteren", zegt Burgemeester Gwendolyn Rutten.

Martelaarsstad

“Aarschot is één van de zeven martelaarssteden”, vult schepen Bert Van der Auwera aan. “Naast Dendermonde en Leuven is Aarschot de derde Vlaamse martelaarsstad. We moeten onze burgerslachtoffers voor eeuwig blijven herdenken. In Aarschot hebben we misschien geen Last Post onder de Menenpoort zoals in Ieper, maar wel ons Sint-Rochusmemoriaal. Daarom gaan we ervoor zorgen dat het Sint-Rochusmemoriaal gewapend is om de tand des tijds te doorstaan. Concreet gaan we het gebouw laten restaureren en ook een opwaardering van de omgeving wordt meegenomen in dit dossier.” 

Kerkelijke functie

“De aandacht voor de staat van de SintRochuskerk was verzwakt sinds het wegvallen van de wekelijkse kerkdiensten. Een recent verslag van de dienst Monumentenwacht wees op een zekere staat van verval. Twee jaar geleden hervatte E.H. Rudy Borremans als zonepriester de wekelijkse misvieringen. De kapel wordt nu dus opnieuw intensiever gebruikt. De interesse van het stadsbestuur om de nevenbestemming als memoriaal een ruimere invulling te geven, schept nu opportuniteiten voor de opwaardering van zowel het gebouw en zijn omgeving als van de kerkelijke en andere functies", zegt Jos Bruyninckx, voorzitter van de Kerkfabriek.

Tentoonstelling, schoolbezoeken en misvieringen

“We willen de herinneringen verbonden aan het Sint-Rochusmemoriaal bewaren én doorgeven aan de volgende generaties”, zegt schepen Van der Auwera. “Daarom zorgen we vanuit de stad voor een permanente tentoonstelling in het Sint-Rochusmemoriaal. Zo kunnen we bezoekers informeren over het vreselijke oorlogsgeweld dat er in augustus 1914 plaatsvond. Als scholenstad zien we hier ook een educatieve meerwaarde. Scholen zouden het memoriaal kunnen bezoeken in het kader van de geschiedenisles bijvoorbeeld. En ook de kerkfunctie wordt dus weer ingevuld met de wekelijkse misvieringen in de kapel.” 

Oproep voorwerpen en beeldmateriaal

Het stedelijk museum en ereburger Johan Noppen zetten zich al jaar en dag in om bezoekers van het museum te informeren over het oorlogsverleden van onze stad. Heb jij nog voorwerpen uit WOI en WOII en wil je deze ter beschikking stellen voor tentoonstellingen? Laat dit dan zeker weten aan het museum via museum@aarschot.be - 016 56 84 51. Je kan eventueel een afspraak maken om de voorwerpen binnen te brengen. “Specifiek voor de permanente expo in het Sint-Rochusmemoriaal zijn we op zoek naar voorwerpen die gelinkt zijn aan de vreselijke gebeurtenissen die er in augustus 1914 plaatsvonden. We roepen inwoners met dergelijke voorwerpen op om deze persoonlijke bezittingen met de gemeenschap te delen zodat we het gruwelijke oorlogsverleden van onze stad nooit vergeten", zegt Johan Noppen.

Er wordt ook een oproep gedaan aan getuigen die de bouw van de kerk nog hebben meegemaakt en naar beeldmateriaal van de plek, de bouw, vormsels en huwelijken die er plaatsvonden… Al het beeldmateriaal is welkom, als er maar een glimp van het gebouw opstaat. Getuigen en bezitters van beeldmateriaal mogen contact opnemen met Charlotte Ardui via charlotte.ardui@kuleuven.be.